mat,  vila

Är det bara jag!?

Det verkar råda någon form av varannan dag-princip i min träning för tillfället, mest för att jag inte är sugen på att träna varje dag helt enkelt. Igår sprang jag, i förrgår inte. Dagen innan det blev det en mil, dagen ännu innan det (säger man så?) var det vila. Ja, ni ser ju mönstret…och behöver väl ingen vidare utläggning om att det idag var dags för träningsosuget att sätta in igen. Ok, jag gick på min dagliga morgonrunda på 6 km innan resten av huset vaknade, men annars har dagen inte direkt bestått av särskilt mycket fysisk aktivitet.

Har dock hittat ett mycket intressant mönster när det gäller mina vilo – kontra träningsdagar, och ni får gärna jämföra mitt smått märkliga beteende med egna erfarenheter. Det mest skumma i situationen är att det bara är nu på semestern det har slagit till, annars ser jag inga som helst spår av dessa mystiska mönster.
Jo. Dagarna när jag tränar så fungerar jag till större delen som ”vanligt”, trots att det är sommar och semester…jag menar när det gäller sömn, kost och allt det där. Jag sover bra och äter bra, helt enkelt.
När jag har mina dagar som de idag, alltså när jag inte rör på mig särskilt mycket, blir dock allt vänt upp och ner. Jag kommer aldrig i säng, är uppskruvad i hjärnan och har svårt att varva ner och krypa under täcket. Jag blir sugen på, och äter, saker jag aldrig äter annars.

Några exempel. Härom dagen bakade kusinerna chokladbollar (mitt i natten dessutom, då jag aldrig skulle stoppa i mig något liknande), som jag inte har ätit på år och dar. Igår bakade äldsta kusinen sina första (himmelskt goda) kanelbullar någonsin, och jag gillar inte ens kanelbullar särskilt mycket. Idag…ostmackor. När äter jag ostmackor liksom…? Fick dessutom extrema chokladcravings för en stund sen och messade mamma, som mycket snällt köpte med sig choklad och kom hem till mig och moster och drack kaffe. Chokladen borde ju ha varit nog, men vad gör man när Dalarnas bästa hemmabagare kommer med en låda nybakade havreflarn…dubbla med smörkräm? Jo, heter man Helena och har vilodag så äter man såklart. Uppenbarligen.

Skulle du motstå den här?

Kroppen längtar nog efter vardag och rutiner nu…vilket den ju snart (och som tur är!) får. Jag njuter väl av dekadensen några dagar till så länge…snart är det ju träning 8 dagar i veckan och ett rutinbundet liv enligt den inbyggda mat – och sovklockan som gäller igen. Hösten 2011 blir en svettig historia, så mycket kan jag säga… 🙂 …and I love it!

14 kommentarer

 • Åsa

  Alltså det där du säger med att allt blir skruvat när man inte tränar instämmer jag på till fullo. Jag sover jätte konstiga tider och känner mig ur balans, när jag har som idag en bestämd vilodag. Ska även vila i morgon är tanken. :/ Jag och nu har jag ätit äggmackor vilket jag aldrig gör på kvällarna annars. Vi kanske kan kalla det semestervanor. På måndag är ordningen återställd och då ses vi igen. Jag längtar! <3

 • Katten

  Haha, jag har lite samma tendenser..under perioder med mindre träning är jag mycket onyttigare generellt, städar mindre, slarvar med posten och stänger av TV:n med fjärren. Haha. Lärdom jag dragit..hmm..typ, tvinga upp rumpan ur soffan och svettas, så blir det lite ordning på torpet. Om jag orkar 😉

 • soffan

  Tro mig, det är INTE bara du! Du skulle bara veta allt jag stoppade i mig när jag var nere i Skåne härom veckan. Seriöst, jag åt ju för tusan Frosties till frukost. FROSTIES I TELL YOU! Men det får man. Eller snarare, det BÖR man. Snart nog är man hemma i verkligheten igen…

 • Petra

  haha jag håller med dem föregående talarna. Semester och vilodagar får hjärnan att leka cirkus. Omedvetet kanske man går in i någon sorts ”nu vilar jag och struntar i allt och äter allt jag ser” koma? 🙂 Men som sagt hösten är här snart och då brukar ju allt återgå till det normala. Betydligt roligare med vardag och mycket träning om man har unnat sig lite och inte tänkt efter så noga ett tag.

  Och man ska absolut synas 🙂 hih syns man så finns man eller något! Tack för en härlig blogg!

  Kram
  Petra

 • josefin

  oj vad jag känner igen det där. kanske inte varannandag mönstret, men att under vilodagar blir det massa skräp. känns som att det är antingen bra dagar eller dåliga dagar, inget mellanting.

 • Annica

  WORD! Eller alltså, så kan man väl säga är man menar ’jag håller med dig i varje liten del av inlägget’! (Håller på att lära mig det där med engelska internetförkortningar…typ FTW och sånt som alla coola bloggers slänger sig med 😉 ) Förutom en sak möjligtvis…dagen dessförinnan?! Well, jag vet inte. Du är insiktsfull, klok och det är inte bara du! Så 🙂

 • Anna

  Det är när motivationen inte riktigt finns som målmedvetenheten sätter in, bara köra utan att reflekter brukar kalla mina sånna perioder för ”Stick to the plan Stan”

 • M

  Jajamensan, jag är precis likadan men med den lilla skillnaden att jag har svårt att avhålla mig från diverse godsaker även om någon sticker fram en kanelbulle under näsa direkt efter Midnattsloppets målsnöre. Det är tydligen min största last i livet 🙁

  • Helena

   Alltså…jag kan tänka mig rätt många andra laster som är ljusår värre…och dessutom kommer du att vara mer än värd både en och två bullar på lördag kväll, så det så! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.