access rehab,  löpning

Receptet

Ja, här kommer så det utlovade receptet på hur jag gick från ett väldigt smärtande knä igår till ett i det närmaste smärtfritt dito idag.

Att knäsmärtan som strålade ner i smalbenet berodde på en retad/klämd nerv uppe i min rygg hade ju min briljanta sjukgymnast redan misstänkt. Efter två justeringar av ryggen i förra veckan förbjöd han löpning och ordinerade stabilitetsträning för bålen för att undvika att den ska ”fastna” igen när jag väl börjar springa…

Igår vid lunch slog det mig att det var otroligt längesen jag tränade själva ländryggen, och i mitt lugna styrkepass klämde jag därför in några rullande och väldigt kontrollerade ryggresningar. Efter passet gjorde det dock mer ont än på länge på en punkt på insidan av knät, och jag ringde för att boka in ytterligare ett besök för att knäcka till ryggen och eventuellt utreda knät vidare.

Igår kväll hade jag och min bästa vän bestämt att besöka SATS Hötorget, där vi hängde jämt för några år sen och där en av mina favoritinstuktörer från ”förr” – Niklas Modig – skulle hålla sitt sista danspass någonsin (snyft). Eftersom hans pass är bland det mest energiska jag har upplevt ville jag verkligen inte missa det, så jag gick dit på vinst och förlust med vetskapen om att jag kanske skulle få kliva av om knät gjorde ont. Passet kändes dock oväntat bra, och en timme senare var jag så fylld av glädje och endorfiner att jag nästan glömde knät, även om jag kände att det var lite ömt.
Avslutningsvis firade vi vår kompis-tisdag med 160 gram råbiff och ett par glas vin på Musslan – en perfekt final!

Anyway. Imorse kände jag plötslig ingenting i knät, och jag var faktiskt tvungen att ringa min sjukgymnast för att kolla vad som kunde ha hänt!? Kändes liksom lite bra för att vara sant…
Hans förklaring är att min retade nerv avlastas vid extension (bakåtböjning) av ryggen, och kombinationen av gårdagens få men uppenbarligen välbehövliga ryggresningar, tillsammans med en timmes svettig dans med mycket rotationer och ”svankiga” rörelser helt enkelt hade stimulerat nervsystemet på ett positivt sätt och fått den retade nerven att skicka smärtimpulser till knät. När jag ifrågasatte hur det bara kan försvinna över natten konstaterade han att om det kan komma snabbt kan det väl försvinna lika snabbt? Hallelujah! 🙂

Så – slutsats: umgås med vänner, dansa och ta ett par glas vin. Ja, och kör lite bålstabilitet då och då. Deal? 😉

Älskade skor, jag är snart tillbaka…

…och nej, jag kommer inte att börja springa imorgon. ”Bara vara” är ordinerat i ett par dagar, och jag tänker ta fasta på det. Skynda långsamt är det nya svarta!

 

9 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.