Okategoriserade

…och hur står det till med B12-värdet och dödsångesten?

Detta inlägg publiceras i betalt samarbete med Medisera.

För en dryg månad sedan gjorde jag en stor hälsokontroll via Medisera, där 35 olika blodmarkörer analyserades. Resultatet – ett kraftigt förhöjt B12-värde – gjorde mig vansinnigt orolig. Mitt läkarutlåtande som följde med provresultaten sa att jag det bör utredas vidare. Google berättade att det minsann kunde hänga ihop med leukemi och annat hemskt. Dock läste jag mig också till att det förmodligen berodde på det B12-tilskott som jag gladeligen stoppade i mig dagligen.

Efter något dygns oro konsulterade jag en läkare i min närhet och fick tipset att sluta med mina tillskott. ”Gör en ny kontroll igen om en månad” sa hon och jag lydde. Burken med B12 hamnade längst bak i skafferiet och en månad senare beställde jag ett nytt test.
Till min glädje har Medisera smidigt nog även ett dedikerat vitamin B12/kobalamin-test, så att jag slapp lämna fyra rör blod igen. Dagen efter min beställning gick jag återigen till drop-in på S:t Görans sjukhus för att bli stucken. Två minuter senare var jag klar.

Dygnet av väntan var inte så kul faktiskt. Jag gillar inte känslan av att något eventuellt är fel i kroppen. Året med pandemin har i ärlighetens namn gjort det lite värre. Mina tankar gick från att det ”självklart är B12-tillskottet som har ställt till det” till att ”f*n, tänk om värdet inte har gått ner – vad gör jag då?”. Min förmåga att försöka släppa sådant jag för tillfället inte kan påverka blev lite satt ur spel, minst sagt. Oskön känsla!

Sms:et om att resultatet var klart kom samma natt. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var nervös när jag loggade in på min journal…men döm om min lättnad när mitt värde lyste grönt. Hurra!

Så – vad tar jag med mig från det här? Ja, det första jag tänker är att det är bra att kolla upp sina värden då och då. Trots att man lever sunt och försöker göra det man kan för att förbättra hälsan kan det bli knasigt. I detta fall kanske jag levde lite för ”hälsosamt” och gav kroppen extra vitaminer som den inte alls behövde, eller ens ville ha. Som jag sade i mitt tidigare inlägg – hälsokost är en otroligt lukrativ bransch och jag tror att det är väldigt många som stoppar i sig saker som de inte behöver.

”Allt går att sälja med mördande reklam” brukar det ju heta och i det här fallet är det verkligen så. Problemet med tillskott är dock att vi får reklamen både från företagen som säljer dem och dessutom från vänner och bekanta som minsann mår så bra av att äta just DET HÄR! Det är lätt att tro att alla kroppar är lika och att jag mår bra av samma saker som grannen. Men tyvärr är det inte så enkelt. Jag är övertygad om att många lägger pengar på onödiga piller och pulver som inte alls behövs.

Vi är alla individer och min kropp fungerar inte som din. Min kropp fungerar förmodligen inte ens som min kropp gjorde för ett år sen eller två. Jag är verkligen glad över att jag gjorde en hälsokontroll och jag kommer att göra det om ett år igen. Det gick verkligen otroligt smidigt att beställa kontrollen på hemsidan, gå iväg och bli stucken och sedan få svaren i journalen.

Som de gamla slitna orden säger; ta hand om din kropp – var ska du annars bo?

(…och till er som verkligen lider av konstaterad B12-brist och behöver ett effektivt tillskott så kanske det är värt att testa B12 från Holistic – det verkar onekligen fungera…iallafall för mig.)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply