mat

>Vad äter jag egentligen?

> Fick en fråga från en läsare härom dagen, som bad mig att skriva lite om hur man balanserar sin kost för att ge kroppen det bästa. Tänkte lite på det under min morgonpromenad idag, och kom fram till att jag inte vill sitta här med min pekpinne och säga till er vad ni ska och inte ska äta, men att jag mer än gärna delar med mig av vad jag äter. Anser mig själv äta väldigt bra och balanserad mat och min kropp mår fantastiskt bra av det!

För det första förespråkar jag att man ska välja så rena råvaror som möjligt, mat som har genomgått så få processer som möjligt, och jag undviker halvfabrikat så långt jag kan (ok, en och annan proteinbar slinker ner när kroppen skriker efter energi, men that´s about it…).
Jag är smått rädd för e-ämnen och efter Den hemlige kocken och outtröttligt granskande av innehållsförteckningar har jag lärt mig vad jag inte ska ge min kropp. Bra mat är så lättillgängligt idag och dessutom inte speciellt mycket dyrare, så valet för mig är mer än enkelt.
Tänkte dock koncentrera mig på min frukost i det här inlägget och återkommer till de andra målen längre fram.

Eftersom jag ofta promenerar eller tar en långsam joggingtur innan jag äter mitt första mål (bortsett från min shot med aminosyror som slinker ner innan) så känner jag att en lite ”matigare” frukost i form av gröt är perfekt! Jag äter nästan alltid gröt och tycker att det är vansinnigt gott. För ett tag sedan bytte jag dock ut mina havregryn mot Saltå Kvarns dinkelflingor. De blir inte lika ”kladdiga” som havregryn kan bli, lite mer tuggmotstånd vilket jag gillar.
På gröten har jag alltid frukt eller bär (idag blev det mammas blåbär, päron, banan och sharon), rostade kokosflagor från Biofood, en massa kanel och någon form av nötter eller frön. Eftersom jag är laktosintolerant blir det sojamjölk på istället. Till gröten äter jag alltid ett kokt ägg (två om jag är tokhungrig), för att stilla proteinbehovet och för att ägg är bland det godaste jag vet!

Frukosten är mitt första av ca 5-6 mål under dagen och jag står mig på den ungefär tre timmar innan det börjar kurra i magen igen…
Japp, det var en frukost á la Helena. Questions?
Foto privat. God gröt i en glad tallrik..

7 kommentarer

 • Karin

  >Känner igen mig en hel del i sättet du ser på kost och balans i livet. Och jag håller med om att grötfrukost är bland det godaste man kan äta, även om det oftast blir lättfil, frukt och hemmagjord müsli för min del på morgonen.

 • Ellinor

  >Tycker det lät som en supergod och nyttig frukost! Frukt, bär och nötter är ju supernyttigt och det gäller att få i sig så mycket så möjligt (i viss mån) under dagen.

  Stor kram

 • Lucky

  >Fråga: Kan man hyra in dig så att du kommer hem och tillverkar och stoppar i en frukosten? 🙂 Så himla svårt för att känna mig sugen på att äta när jag vaknar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.