mat,  resor

>Amerikanska hälsoproblem ingen skräll

>När vi hade kommit fram och så smått installerat oss i lägenheten igår kväll var det dags att ge sig ut för att köpa lite lättare frukostingredienser till vår första morgon. Gröt på morgonen är mer eller mindre ett måste för mig, så havregryn var mitt första shoppingmål.
Havregryn. Det kan ju tyckas vara en rätt enkel produkt som är väldigt basic och inte borde vara särskilt svår att hitta. Men nu snackar vi USA, landet där enkelt inte är likställt med väl förekommande. Havregryn med tillsatser och tillagda ingredienser i alla dess former, det var inga problem att hitta. Något som på förpackningen såg ut som vanliga havregryn, och som säkert många köper som ”nyttig frukost”, visade sig vid lite närmare granskning vara något av en i stort sett färdig ”gröt”, där man bara behövde tillsätta vatten för att få något som liknade gröt, med smak av äpple eller kanel eller något annat, och dessutom med ett sockerinnehåll på mellan 10 och 15%. Efter många om och men hittade jag dock en burk ”Old Fashioned Oats” – rena havregryn (men old fashioned!?), till ett pris som låg minst 50% över förpackningarna med ”Instant Oatmeal”… Märkligt hur den rena maten är så mycket dyrare än den som innehåller en massa tillsatser. Vill man ens veta hur billiga och konstgjorda alla dessa extra ingredienser är?

Som tur är bor vi nästan granne med vad som kan vara livsmedelshimlen på jorden – den organiska kedjan Whole Foods Market. Jag upptäckte stället för ganska många år sedan i San Diego, och blev mer än glad när jag upptäckte att vi nu har ett i nästa kvarter!
Whole Foods Market fokuserar på organiska produkter, och även om priserna ligger lite högre än i en ”vanlig” butik är det verkligen värt varenda öre. Drygt 1,5 h spenderades där imorse för att fylla upp vårt lilla kök inför veckan. Här är det inga som helst problem att hitta rena produkter för att få sin frukost, utan man brottas snarare med vilken typ av gröt man vill ha – havre, spelt eller quinoa? Rena himmelriket, och hade det funnits något liknande i Stockholm hade jag förmodligen shoppat mig ännu fattigare på god mat än vad jag redan nu gör varje månad…

Alltså – det är ingen skräll eller något vidare under att många amerikaner har problem med hälsan. Fantasifulla och billiga bakverk och sötsaker fullkomligt överbelamrar butikerna, och man kan någonstans förstå att folk här får problem att leva sunt… Man kan lägga mycket ansvar på individen, men så länge sockerstinn grötfrukost och regnbågsfärgade cupcakes med silverströssel är tio gånger billigare och lättare att hitta än ”old fashioned” havregryn så finns det inget vidare hopp. De är liksom inte mer än människor.

7 kommentarer

 • CO

  >Håller fullständigt med! Det är en utmaning att äta sunt här… Men jag hörde av en kompis att hon sett en mamma i ett köpcentrum mata sin circa 1-år nå'nting med coca cola i en nappflaska. DET är sorgligt. Som tur är har jag både en Whole Foods och en Trader Joe's i närheten. Ha en fanatiskt fantastisk NYC-vistelse, och NJUT! Kram!

 • Åsa

  >Haha sjukt! "Old Fashioned Oats"

  Väldigt vad jag är old fashioned som har ätit Hvregrynsgröt i snart 29 år.

  Hoppas att ni får en grym resa. Kan inte tänka mig annat med det sällskapet.
  Kram

 • Ellinor

  >Det låter som USA i ett nötskal.
  Jag har en vän som bodde där ett tag och hon sa att antingen så får du svälta dig själv med sallad och vatten, alt. äta alla feta och sockerpimpade alternativ…Hon körde på någon slags varannandagsvariant.

  Perfekt för er att dock ha en sådan fin och välsorterad butik på gångavstånd.

  Kram

 • Kotte

  >Ja, det är lätt att falla för allt ohälsosamt där, det finns ju så mycket mer lättigängligt.

  Att bli serverad chips till smörgåsen är mer en regel än undantag.

  Härligt att ha den där affären nära, mycket gott finns där. Amerikanare blir så kreativa när de sätter igång med något. Kommer ihåg att allt är så fint upplagt och inbjudande där. Akta så du inte lägger hela semesterkassan på mat 🙂

  Kram!

 • soffan

  >Galet! Sverige har sina fördelar ändå. Fast å andra sidan, vi har fri tillgång till havregryn, de har Broadway… 😉

 • Irina

  >Vilken sockermardröm! Men så är det egentligen här i Stockholm också. Det finns så många bakverk och annat sött att man som kolhydratadddict verkligen måste köra nolltolerans om man inte vill ta livet av sig. Jag har blivit så avtrubbad att jag faktiskt inte "ser" alla de där läckerheterna längre…

  Men vilken tur att den nyttiga ekomaten utan tillsatser blivit så populär under de senaste åren. Jag misstänker att den industrin bara blir större och större från och med nu och det är verkligen jättebra. 🙂

  Hoppas att du får en riktigt härligt vistelse där på andra sidan "pölen". Kramar från huvudstan!

 • Ingela

  >Det är verkligen helt sjukt och jag är rädd att Sverige kommer gå i USA:s fotspår. NEJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.