mat

>"Hallon är inte särskilt bra mellanmål"

>”Pappa, jag vill ha hallon.” Pojken, som är i 5-årsåldern, står nu på eftermiddagen bredvid mig i min lokala ICA-butik och ska välja mellis i fruktdisken. Pappan tittar först på priset, sen ner på sin son och försöker marknadsföra äpplen och päron istället…som inte kostar 30 spänn för ett par hekto.

”Nej, jag vill ha HALLON” upprepar den lille, men pappa ger sig inte. ”Men hallon är svindyrt….och dessutom inte speciellt bra mellanmål” förklarar han. Eh…va? Jag reagerar lite på hans sätt att döma ut hallon som mellanmål, men tänker samtidigt att visst, kan han få i ungen en banan så är det väl bättre kanske. Mer mat liksom.
Det som händer sen övergår dock mitt förstånd. Pappan som nyss har förkastat de färska hallonen p.g.a. av att de är för dyra (ok, det kan jag förstå) och inte speciellt bra (?) föreslår nämligen att de ska köpa en glass till mellis istället. Ursäkta – men hur f*n tänker man då? Vill man inte sitt barn väl och ge honom eller henne bra mat, framför allt när barnet själv precis har stått och sagt att han vill äta bär till mellis? Man behöver ju inte vara Einstein för att räkna ut att ungen har glömt de där hallonen på bråkdelen av en nanosekund när han fått höra ordet glass.
Om hallon för 30 kronor är ett svindyrt och inte speciellt bra mellanmål, är då en glass som kostar löjliga 10 kronor mindre plötsligt ett billigt och bättre alternativ? Kan någon hjälpa mig att förstå den här ekvationen…eller är det bara jag som reagerar på orimligheten?

10 kommentarer

 • Ulrika

  >Det där låter ju helt sjuk! Skrattretande faktiskt.. Vad ska han säga när ungen vill ha glass till mellanmål varje gång?

 • Pillargontanten

  >Ibland förstår man ingenting alls, men det kan ju vara ett skräckexempel, när man står där själv med sin femåring :O)
  Det finns frysta hallon, som både är kalla, som glass, goda som hallon, och BILLIGA!
  Det hade jag föreslagit!
  Ekvationen går således ihop, om man kompromissar lite annorlunda :O)

 • mamma

  >Ha ha …lilla vän som ville ha hallon…trist.
  Helena du skulle ha frågat om adressen så skulle jag ha levererat hallon 🙂
  Finns ju vissa som har i frysen!!!
  Helena…du får hallon till mellis nästa gång du kommer hit 🙂
  KramKram

 • dora

  >Ihela mitt liv har jag misstrott "merendine"
  italienska för färdiggjorda mellanmål, äckliga rent ut sagt, medan mödrar hela tiden försvarat dem!
  Nu har jag fått rätt då experter ser dem som en början på diabetisoch allmän fetma!
  Bättre en skiva sockerkaka eller bit bröd med hemmalagad marmellad!!!
  Och kom inte med att arbetande mammor inte har tid!!!

 • Ellinor

  >Tyvärr tror jag bara att det handlade om pengar i det fallet. Tråkigt men sant. Hoppas bara att sonen inte blev allt för dissad utan fortsätter att längta efter frukt och grönt.
  Kram

 • Sandra

  >Jag kan inte heller riktigt förstå det. Tyvärr så ser man så olika på vad som är "bra" mat/mellanmål, det är bara så synd att vuxnas oförstånd går ut över kloka barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.