mat

>Köttbullesöndag

>

Redan imorse vid 06.00 när jag, efter en till stor del sömnlös natt (don’t ask me why), slog upp mina blå var jag sugen på köttbullar. Märkligt kan tyckas, och det tyckte jag också, så jag fick gott ge kroppen lite gröt till frukost…någon ordning får det ju liksom vara.
Nu till lunch fick jag dock äntligen avnjuta mina köttbullar, och jag frågar mig återigen varför man inte lagar det oftare? Det kan ju knappt finnas något lättare!?

Mitt recept brukar variera, och oftast blir det biffar istället för bullar, men idag såg det ut såhär:
° Ekologisk nötfärs
° Rödlök
° Lite havregryn (istället för ströbröd)
° Ett ägg
° Färsk timjan
° Salt och peppar
° Lite (ok, ganska mycket) spiskummin
° En skvätt vatten
Rulla, rulla, rulla…och pang boom in i ugnen. Ingen stekos (I hate) och du kan göra något annat under tiden – fiffigt som attan!

Det klassiska potatis, sås och lingonsylt som tillbehör kändes inte tillräckligt lockande idag, så jag lät mina bullar ackompanjeras av kokta morötter, vitkål, avocado, paprika, päron, granatäpple och senapskesella. Ja, och en massa färsk timjan såklart, det kan ju vara den godaste kryddväxten som existerar..!?

Som om det inte vore nog med köttbulleheaven så ringde min bror precis när lunchen tillagade sig själv i ugnen. Han ville gå på bio nu på eftermiddagen, och jag är inte den som säger nej till en söndagsfilm. Andra dagen på året = andra bion, det är ju så logiskt det kan bli.

Hur äter du dina köttbullar?
Foto: Privat. Fab lunch á la 110102.

8 kommentarer

 • hedgehog-sara

  >oh – jag vill ha hemlagat mos, gräddsås, lingon och ättiksgurka. Och smörstekta brysselkål :)Det är nästan det godaste som finns.

 • Petra

  >Är inte så förtjust i köttbullar. Det blir oftast till julbordet och dåäter jag det gärna med lite rödbetsallad.

 • Karin

  >Jag ska också göra köttbullar idag! Jag ska göra dem ikväll till middagen när min syster kommer på besök. Håller med om att det är bland det godaste man kan äta. Jag brukar ja mycket dijonsenap, soltorkade tomater, gul lök, vitlök, svarta oliver och kapris i mina köttbullar. Och precis som du har jag havregryn istället för ströbröd. Mums!

 • Ellinor

  >Ibland vaknar man upp med de mest "knepiga" begär och det är då alltid lika härligt att kunna tillfredsställa dessa!
  Stor kram

 • Erika

  >Åh vad gott det lät! Jag gör också mina köttbullar i ugnen, såå enkelt! Använder oftast blandfärs (om jag inte fått älgfärs av pappsen), ett buljongsalt som heter vegeta och en massa peppar. Lät spännande med lite spiskummin i – det måste jag prova, helt underskattad krydda som jag aldrig vet vad jag ska göra av…

  Tillbehören varierar – hemlagat mos och sylt och en redig sallad brukar vara favoriten, men det blir oftast ugnsrostade rotfrukter och en klick turkisk yoghurt. Nyttigt och gott!

  Förr om åren gjorde jag lite större köttbullar och lät dem stekas i ugnen tillsammans med en tomatsås och finriven parmesan. Suveränt gott.

  Och du… granatäpplen… Mums!!

 • Ann

  >Åh, tusen tack för inspiration! Det kommer LÄTT att bli köttbullar här i veckan.
  Stor bamsekram och god fortsättning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.