plogga

Mot Honduras och Roatán med SodaStream!

För någon vecka sedan postade Karin på Rawness en länk på min Facebook med orden: ”Är det någon som ska åka till Honduras så är det du, Helena!
SodaStream utlyste en tävling där vinsten var att få åka med dem och en internationell ”Rädda haven”-organisation till ön Roatán. För er som inte känner till Roatán är det en liten ö utanför Honduras, tidigare endast känd för att vara ett paradis med kristallklart vatten och vita stränder – numera kanske mer känd för den ofattbart stora ön av plast som flyter omkring längs dess kust. SodaStream skall tillsammans med journalister och andra människor från hela världen åka till Roatán för att städa havet, lära sig mer om plastens påverkan på vår jord och sedan sprida budskapet i hela världen. I den bästa av världar leder det till ett förbud av engångsplast!

Tävlingen gick ut på att spela in en video och berätta varför just jag skulle få följa med på den här resan och få chansen att hjälpa till med detta viktiga arbete. Spela in mig själv kanske inte är min favoritsyssla, men jag kunde inte låta den här chansen gå mig förbi. En 2 minuter lång tagning längs min promenad till jobbet, där jag pratade om mitt ploggande och min glädje över att engångsplastflaskor har förbjudits på mitt hemmaberg Kilimanjaro. Och att jag verkligen, verkligen vill följa med till Honduras för att få göra skillnad på riktigt. Hela sommaren har jag plockat plastkorkar i Stockholm och jag vill göra mer! Jag skickade filmen och försökte hålla ner mina förhoppningar. Vem vinner en sådan här tävling anyway?

IMG_2903
Några av hundratals korkar jag har plockat i sommar.

När mailet kom i torsdags kväll, mitt i en valdebatt på TV, skrek jag rakt ut.

CONGRATULATIONS YOU ARE THE CHOSEN ONE! 
We are very happy to let you know that you will go with us to Honduras for an experience of a lifetime. We were highly engaged by your video and we believe that you have the personality and the passion to be a part of our important mission.
We are so excited and are convinced that this huge event will be an important step towards our moonshot of freeing Mother Earth from single use plastic bottles.

Jag vann! JAG VANN!!!

Läget utanför Roatán

Det ploggande jag ägnar mig åt här hemma räcker inte dit jag ska. Läget i havet utanför Roatán är på en helt annan nivå. Jag visade en kollega bilderna idag och hon blev helt chockad.

Undervattensfotografen Caroline Power tog för ungefär ett år sedan skrämmande bilder på området utanför Roatán. Bilderna spreds som en löpeld över världen. “To see something that I care so deeply for being killed, slowly choked to death by human waste was devastating”, sa hon då till The Telegraph. Människans konsumtion av engångsplastartiklar och vårdslösheten med vår natur gjorde att Caroline och hennes team kunde köra sin båt i närmare 5 miles (8 kilometer!) längs med den gigantiska ön av plast innan de såg slutet på den. Motagua River i Guatemala, som mynnar ut i havet, tros vara transportvägen för skräpet som lett till denna katastrof. Människan är orsaken. Vi. Du och jag. Det måste få ett stopp!

maxresdefault
Människans verk… Foto: Caroline Power
trash_view_from_underwater
Vy från under vattenytan. Foto: Caroline Power

Det finns inte ord för hur tacksam jag är över att få den här chansen. Det kommer garanterat inte bli lätt men det kommer att vara värt det. Tillsammans med en vinnare från Finland, en vinnare från Danmark och drygt 120 andra personer till åker jag den 7 oktober till Roatán för att göra skillnad. Jag ska träffa journalister, experter och lokalbefolkning. Tillsammans ska vi försöka städa havet. Lära oss mer av forskare som lägger all sin vakna tid på det här. På riktigt inse hur illa ute världshaven är. Bli berörda och göra skillnad. Sen ska vi alla åka hem till våra hörn av världen och sprida  budskapet. Be till alla hjälpa vår jord.

Den enda jord vi har.

TACK SodaStream för ett fantastiskt initiativ, och TACK Karin (och mamma!) för att du tipsade mig om tävlingen.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.