plogga

Albatross – ge jorden 97 minuter av ditt liv

Efter min resa till Roatán, Honduras, snurrar det så otroligt många tankar i mitt huvud. Det har varit så vansinnigt omskakande att se vilken skada dagens konsumtionssamhälle gör. Vad som händer med vår jord när vi gör val utan att tänka. Mitt hjärta blöder och jag känner en molande panik över vad vi håller på med. Du och jag. Våra vänner. Vår familj. Förmodligen alla vi känner. Jag vill och ska dock inte komma med en massa pekpinnar för att få dig att ändra dina levnadsvanor, jag tror nämligen inte att det är ett effektivt sätt för att nå förändring. Däremot tror jag på att beröra. Få människor att känna något på riktigt. Ända in i själen och hjärteroten. Precis så som Chris Jordan har berört mig med sin film Albatross.

Jag hade äran att få träffa Chris nu under resan till Roatán. På flygplatsen i Miami tittade jag, tillsammans med danska Christina och finska Senja, på hans TED talk ”Att omvandla mäktig statistik till konst” för att få en inblick i hans arbete. Där visar han på ett imponerande och inspirerande sätt med sin konst hur stört vårt beteende har blivit. Mycket väl värt att se! När jag fick träffa Chris och inse hur ödmjuk och varm person han verkar vara växte min respekt för honom. Tillsammans plockade vi upp resterna av mänsklighetens beteende på stränderna på Roatán.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jag och Chris laddar upp för en hel dags städning i värmen.

Under Chris föreläsning vår andra kväll grät jag. Han visade trailern för sin film Albatross – en film som tog honom 8 år att färdigställa. På Midway Island mitt ute i Stilla Havet, ofattbart långt bort från närmaste civilisation, studerade han de tusentals albatrosser som lever där utan naturliga fiender. De förstår inte ens att människan kan vara ett hot mot dem, var helt orädda och lät Chris filma dem på mycket nära håll. Tyvärr förstår de inte heller vad plast är, och det har förödande konsekvenser för dessa majestätiska fåglar. Trots att de bor mitt ute i havet så otroligt långt bort från oss människor så dödar vi dem med vårt sjuka levnadsbeteende.

Jag vill att du ska se den här trailern. Den är knappt 4 minuter lång men kommer att beröra dig. Du tror kanske inte att fåglar kan beröra dig men de här fåglarna kommer att göra det. Blir du inte berörd så lägg den bakom dig. Känner du något i magen och hjärtat vill jag att du scrollar ner och klickar dig in för att se hela filmen. Jag gjorde det på min sista flight hem till Stockholm idag och den äter mig inifrån. Den är 97 minuter lång och jag vill verkligen att du investerar den tiden i att se den – i att få en bättre förståelse. Det kommer att förändra din inställning till den där plastgaffeln du tar till lunchen eller de 1 miljon plastmuggar som förbrukar på amerikanska inrikesflyg var 6:e timme. Kanske kan du komma på någon engångsplastartikel som du faktiskt inte behöver? Jag hoppas det.

Chris Jordan’s ALBATROSS film trailer from chris jordan photographic arts on Vimeo.

Jag ber dig. Klicka och se hela filmen här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.