Nya Zeeland till fots

I oktober 2015 flög jag till andra sidan jorden för att göra mina drömmars vandring – Te Araroa, 3000 kilometer genom hela Nya Zeeland från Cape Reinga i norr till Bluff i söder. Nya Zeeland kommer för alltid äga en stor del av mitt hjärta och jag känner en stor (hat)kärlek till dess vidunderliga natur.

Jag hade ingen tidigare erfarenhet av att leva utomhus och hade i mitt då 36-åriga liv bott totalt ett 10-tal nätter i tält. Tiden mellan att jag bokade min resa på våren tills att jag åkte i oktober gick åt till att ta reda på så mycket som möjligt om hur man ska bete sig när man lever utomhus…t.ex. hur man lagar mat på stormkök, vilket jag aldrig hade gjort innan. Det är ett under att jag inte stoppade mig själv från att åka p.g.a. okunskap…men jag hade ju iallafall vandrat tidigare, hur svårt kunde det vara? Med facit i hand skulle min 80 mil långa vandring längs pilgrimsleden till Santiago de Compostela 6 år tidigare te sig som en mysig kafferast.

Efter 130 dagar, en fysisk smärta och en känslomässig resa jag aldrig i min vildaste fantasi hade kunnat drömma om, nådde jag fram till mitt mål. Jag hade tagit mig och min 20 kilo tunga ryggsäck hela vägen från nordspetsen på nordön till sydspetsen på sydön och kanske varit med om mer än sammantaget under resten av mitt liv. Kokande heta stränder, täta skogar, städer, karga berg, djupa dalar och oräkneliga kilometer genom ankelhög lera – jag hade klarat av något som väldigt få människor trodde att jag skulle göra och lika få hade gjort. Tvivlen längs vägen var många men innerst inne var jag aldrig nära att ge upp, jag skulle ta mig hela vägen ner till Bluff men jag gjorde det! Jag glömmer aldrig den 8 mars 2016 och jag kommer att vara evigt tacksam att jag vågade ge mig iväg på ett äventyr som var mig på gränsen till övermäktigt.

Läs mer om min vandring här!

Hör mig i Husky Podcast, avsnitt 112.

Att resa-podden, avsnittet ”Att resa genom Nya Zeeland till fots”.

Tidningsartiklar och blogginlägg om min vandring.

Framme!

Längs vandringen samlade jag in pengar till Cancerfonden och deras viktiga arbete. Mitt mål var att samla in 50 kronor per kilometer, vilket i slutändan skulle innebära 150 000 kronor till cancerforskningen, men summan blev högre än så. När jag nådde fram till Bluff den 8 mars förra året hade jag samlat in nästan 160 000 kronor!

Det går fortfarande att bidra! Klicka här för att lämna ditt bidrag till insamlingen eller skicka ett sms med texten “BESEGRA 21687 förnamn efternamn” till nummer 72988 för att skänka 50 kronor.
Snälla, hjälp mig att nå mitt mål genom att sponsra en kilometer eller två. Varje krona är guld värd!♥

Te Araroa 2015

 

9 Comments

 • Reply
  Bloggsvep på Everyday Stories - Fitness & HälsaFitness & Hälsa
  8 september, 2015 at 20:18

  […] En till som verkligen gör en fin insats är Helena. I oktober kommer hon åka till Nya Zeeland för att vandra hela 3000 kilometer till fots. För varje kilometer vill hon samla in 50 kronor till Cancerfonden, vilket skulle innebära hela 150 000 kronor till cancerforskningen. Hon har redan samlat in en hel del. Om du vill vara med och bidra kan du läsa mer om hur här. […]

 • Reply
  Maria Svensson
  25 juni, 2016 at 21:28

  Åh vad coolt! Vad driftig du är! Inspirerande!
  Varma hälsningar Maria

 • Reply
  Ettårsjubileum - Health by Helena
  8 mars, 2017 at 07:20

  […] Nya Zeeland till fots […]

 • Reply
  #kvinnligaäventyrare - Health by Helena
  16 april, 2017 at 13:04

  […] Nya Zeeland till fots […]

 • Reply
  Plogg-premiär! - Health by Helena
  3 juli, 2017 at 18:26

  […] Nya Zeeland till fots […]

 • Reply
  Ultravasan Q&A - Health by Helena
  28 augusti, 2017 at 18:55

  […] Nya Zeeland till fots […]

 • Reply
  En stor utmaning i mitt andra hemland - Health by Helena
  17 december, 2017 at 19:53

  […] Nya Zeeland till fots […]

 • Reply
  Tarawera Ultramarathon 102k - the aftermath - Health by Helena
  17 februari, 2018 at 20:18

  […] Nya Zeeland till fots […]

 • Reply
  En saga om kvinnliga äventyrare i 5 delar. Sista delen: Fem lärdomar du kan ta med dig - Ävenflykter
  21 december, 2021 at 11:21

  […] Olmås i slutet av 3000 km långa Te Araroa led i Nya Zealand. (Bildkälla: Helena Olmås). Du kan följa hennes äventyr […]

 • Leave a Reply