funderingar,  resor

>Home sweet home…

> Det bästa med att resa är såklart att åka bort. Att kasta sig ut och se något nytt. Byta miljö. Inspireras.
Men att resa handlar också om att komma hem. För mig är resandet så mycket mer än att sätta sig på ett flygplan och landa i ett annat land, ha semester och sedan återvända hem till samma gamla vardag. Jag brukar alltid ta med mig något hem, och då menar jag inte de otaliga shoppingfynd som råkade halka med den här gången, utan snarare det som fastnar inom mig. Insikter. Mentala väckarklockor. Tankar och känslor som gör att hemresan känns givande snarare än smått ångestfylld.

Igår när jag kom hem efter efter ett inställt flyg, ett nybokat flyg och en försening p.g.a. omväg runt vulkanen som orsakade ännu en ombokning var jag mer nöjd än vanligt att landa i Stockholm. Visst saknar jag New York, mycket. Pulsen på Manhattan. De otaliga skratten med min bästa vän och mina underbara bröder. Och visst skulle jag åka tillbaka vilken dag som helst. Men finns det något som slår att otroligt trött komma hem, sätta nyckeln i låset, öppna dörren och känna doften av hemma? Krypa under sitt eget täcke. Njuta av tryggheten. Bara vara. Inte mycket skulle jag säga.

För mig är dock resandet en hjälp att kunna känna det här. Det är otroligt svårt att uppskatta det man har om man aldrig ser något annat. Hur ska man veta att det man har är fantastiskt om man inte vet att det finns en annan sida? Det finns en anledning att jag hellre lägger mina pengar på flygbiljetter än på krognotor, dyra restaurangbesök och onödig Stockholms-shopping…och det tänker jag fortsätta med. Jag äter hellre gröt i ett par månader för att istället få spendera en ovärderlig vecka på andra sidan jorden med människor jag tycker om, så det så.

Hur prioriterar du? Ett par kvällar på stan eller en biljett till en spännande ovisshet?
Foto by storebror. ”Hemma” på 450 West 58th Str, NYC.

4 kommentarer

 • Ingela

  >Välkommen hem!

  Jag vill ha båda delarna! Nej skämt å sido så blir det inte mycket uteliv i och med barn, så jag sparar gärna till en resa. Även om det inte är samma sak som att åka själv som med barn. Men det mesta går med lite påhittighet 🙂

 • Kotte

  >Jag vill ha båda, utan att skämta.

  Det är skönt att komma till nya miljöer, men det är ännu viktigare för mig att ha vradagslyx. Att få äta på underbara restauranger mitt i veckan, att ta en tur till grannstaden och sova på hotell. Men vardagslyx behöver inte alltid kosta massor. En grillad kyckling, baguette och en god ost i parken med vänner ger massor med vardagslyx det med.

  Så jag väljer båda, resa och lyxa hemma. 🙂

 • Miss Agda

  >Välkommen hem! Håller verkligen med dig, en stor del av resandet är att komma hem och älska sitt hem mer än vad man gjorde när man åkte bort. Och ja, jag har ALLTID prioriterat resor. Som student kunde jag på riktigt leva på endast gröt och pasta i en hel månad för att lyckas spara ihop till en flygbiljett. Och vad kommer man ihåg nu? Självklart är det inte gröten utan alla fantastiska resor som man har gjort
  KRAM

 • frida

  >Fin text. Tänker och känner också så. Önskar dock att pengen räckte till mer resande trots skippande av drinkar på krogen. Men det där med gröt låter riktigt nice. Kanske skulle ge mig på en gröt månad och se vart det tar mig, är ju riktigt sugen på en fjällvandring!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.