kärlek

>A second to waste? Let’s fall in love!

>

Nu när jag kämpar mot min förkylning och inte kan träna (och således heller inte skriva om det…) halkar jag allt som oftast in på ämnet kärlek…ett ämne som ligger mig otroligt varmt om hjärtat och förundrar mig mer och mer ju äldre jag blir. Hittade precis en ny studie i The Journal of Sex Medicine att det tar människan en femtedels sekund att bli kär…en femtedel!

Läser också att en förälskelse påverkar delar av hjärnan på samma euforiska sätt som kokain, men att det även berör mer intellektuella delar av oss. Inte mindre än 12 olika delar av hjärnan påverkas, och jag lär mig att det, i samma sekund (eller femtedelen av den) som förälskelsen med full kraft slår till, sker en lång rad reaktioner i oss.
Belöningshormonet dopamin och det naturliga bedövnings – och hjärtfrekvenshöjande hormonet adrenalin utsöndras tillsammans med antistresshormonet oxytocin och vasopressin, som starkt påverkar män till att bli aggressiva mot andra hannar…

Jag kan inte sluta förundras över de kemiska förklaringarna till att knäna känns som gelé, pulsen rusar och man får en känsla av att kunna slåss mot hela världen för att få det man vill ha…med en del av facit i hand känns det kanske inte så konstigt att kroppen goes nuts när vi blir kära!?
Foto: Privat. Sommaren 2010, på väg på fest iklädd kärlek…

5 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.