kärlek

>A second to waste? Let’s fall in love!

>

Nu när jag kämpar mot min förkylning och inte kan träna (och således heller inte skriva om det…) halkar jag allt som oftast in på ämnet kärlek…ett ämne som ligger mig otroligt varmt om hjärtat och förundrar mig mer och mer ju äldre jag blir. Hittade precis en ny studie i The Journal of Sex Medicine att det tar människan en femtedels sekund att bli kär…en femtedel!

Läser också att en förälskelse påverkar delar av hjärnan på samma euforiska sätt som kokain, men att det även berör mer intellektuella delar av oss. Inte mindre än 12 olika delar av hjärnan påverkas, och jag lär mig att det, i samma sekund (eller femtedelen av den) som förälskelsen med full kraft slår till, sker en lång rad reaktioner i oss.
Belöningshormonet dopamin och det naturliga bedövnings – och hjärtfrekvenshöjande hormonet adrenalin utsöndras tillsammans med antistresshormonet oxytocin och vasopressin, som starkt påverkar män till att bli aggressiva mot andra hannar…

Jag kan inte sluta förundras över de kemiska förklaringarna till att knäna känns som gelé, pulsen rusar och man får en känsla av att kunna slåss mot hela världen för att få det man vill ha…med en del av facit i hand känns det kanske inte så konstigt att kroppen goes nuts när vi blir kära!?
Foto: Privat. Sommaren 2010, på väg på fest iklädd kärlek…

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Linda
  20 november, 2010 at 18:27

  >Så rätt. Hoppas du också hittar han med stort H snart. Kram

 • Reply
  Ellinor
  21 november, 2010 at 08:16

  >Det är fantastiskt att det faktiskt finns en somatisk förklaring till denna underbara känsla, men precis som liksom vid många andra tillfällen, hänger allting ihop.
  Kram

 • Reply
  "oroshjärta"
  21 november, 2010 at 09:46

  >Åh L.O.V.E

 • Reply
  M
  21 november, 2010 at 12:53

  >Synd att det inte är lika lätt att bli kär som det är enkelt att införskaffa sig kokain. Det är väl därför som människor allt oftare väljer det senare? I brist på just kärleksruset kanske?

 • Reply
  Cissi
  22 november, 2010 at 16:30

  >ja visst är det intressant? 🙂

 • Leave a Reply