Okategoriserade

Allt för hälsan(?)

Igår eftermiddag tog jag pendeltåget ner till Älvsjö för att besöka Allt för hälsan. Jag har besökt mässan i många år nu, och varje år blir jag lite besviken. I år var tyvärr inget undantag, och 2012 års upplaga känns kanske tunnare än någonsin.
Det jag blir lite konfunderad över är att det handlar så extremt lite om träning, och så otroligt mycket om annat. Mässan kryllar av tandblekning, godis, böcker, sexleksaker, diverse mer eller mindre skumma kosttillskott för att klara höstmörkret, ögonlaser, torkad frukt, värmefiltar och hjälpmedel för att ge dig en fin hållningutan att behöva träna.

Hela kalaset känns väldigt spretigt och helt utan röd tråd, och som sagt – träningsdelen av mässan är alldeles för liten! Spartan har i vanlig ordning en maffig och rolig monter med en massa kul utrustning att prova på. Men det tar slut ungefär där.
Visst – mässan ska enligt presentationen innehålla de fem delarna TRÄNING & MOTION, KROPP & SJÄL, KOST & ENERGI, BEHANDLING & RELAX och NATURLIG SKÖNHET, men ärligt talat så känns den första av de fem ironiskt nog som den absolut minsta. Att Fitness Magazine inte kör sitt Best of the Best i år heller gör ju inte träningsavsaknaden mindre direkt.

Jag säger inte att träning och motion är den enda vägen till att nå en god hälsa, men någonstans ska det kanske börja där och vara en självklar del av livet? Stod en stund och pratade med superduperstarka Elin på STARK Magasin, om att det saknas en ordentlig mässa som handlar mer om träning och mindre av allt annat tingeltangel. En mässa dit man kommer träningsklädd och får prova på olika träningsformer, utan att det för den sakens skull blir till ett klassiskt gruppträningskonvent.

I den bästa av världar skulle jag personligen vilja se en mässa inspirerad av fantastiska The Nike Blast, med ett tillägg av ett par kök där duktiga kockar lagar hälsosam mat, en löparavdelning där du får ditt löpsteg analyserat och din teknik putsad, en hel hög föreläsningssalar där du kan lära dig allt om allt – från kost till idrottsskador, en stor avdelning med rabatterad shopping av kläder och all tänkbar träningsutrustning, hundra massagebänkar för att låta din kropp koppla av, och slutligen en jäkla massa yta med gymutrustning, en crossfit-box, klätterväggar och andra ytor för att träna järnet.

Jag vet inte vad hälsa är för dig, men för mig är det inte hållningsförbättrande hjälpmedel, chakrafoto och chokladtryfflar för fem spänn.   

Godast på hela mässan – Holistics flytande D-vitamin.

6 kommentarer

 • Eliana

  Helena! Du kan allt och har superbra idéer! Just do it! Sthlm kryllar av kompetenta människor du kan ta hjälp av!
  Du räknar ju upp precis det vi vill se i en hälsomässa, kör!

 • Sirre

  Jag var också på mässan igår, mitt första besök någonsin så jag har inte något att jämföra med direkt… Jag tyckte att mycket var bra, men allt enormt om diverse behandlingar för att få bort celluliter och fett och allt vad det nu var skrämde mig en aning… Tror inte på några genvägar, heller inte massa korsettliknande saker som ger folk ursäkter att inte röra sig och stärka sina egna inre korsetter. Hade också gärna sett mer att man fick prova på olika träningsformer. Hälsa för mig är träning, mat som innebär att jag inte behöver klämma för mycket kosttillskott, inre styrka och lugn, andlighet och även lite skön massage. Jag vill inte klaga på chokladpralinerna i sig, men håller med att det inte kändes helt relevant i detta sammanhang… 😉
  Ha det gött och tack för en bra blogg! 🙂

 • Magdalena

  Tyckte dig var dig jag såg en skymt av på mässan i fredags! Ville gärna komma fram och hälsa men du försvann, synd. Du har en sån inspirerande blogg. För övrigt tycker jag som du om mässan, massa bjäfs som ska få folk att tro att man kan må bra utan att träna och äta bra!

 • Johanna

  Vilka bra ideér du hade !Var där förra året och blev lite besviken men detta år var det ännu sämre tycker jag, alldeles för lite om träning och för mycket ”flum” och sånt i alla fall jag inte relaterar till hälsa..

 • carro

  Jag är också besviken. Jag besökte mässan för första gången och hade rätt höga förväntningar- ville shoppa träningskläder och andra träningspryttlar, men som du skriver, det var mest massa annat hokus pokus. 🙁
  Tänkte mig att det skulle bli en årlig tradition att åka till Stockholm, gå på mässa, bo på hotell… men ne. SYND!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.