blodgivning

8,1 liter

Ja, så mycket blod har jag givit bort sedan jag bestämde mig för att bli blodgivare för många år sedan. Idag – alla hjärtans dag till ära – gav jag 4,5 dl för 18:e gången, och det som en gång började som en egenterapi mot min blodskräck är numera en ren njutning och en stund i lugn och ro för en bra sak. Jag kan t.o.m. längta till nästa gång det är dags, till att få ligga där och känna att jag är en hjälpande hand för någon som verkligen är i behov av hjälp, och efter den avslappnade känslan av välbehag efteråt. Den största vinsten är dock när sms:et om att mitt blod har kommit till nytta för någon medmänniska kommer.

Det saknas ofta blod och fler blodgivare behövs. I Stockholm ser situationen ok ut precis den här onsdagen, med undantag för två blodgrupper. Det ser dock inte lika bra ut alla andra dagar, och jag tycker definitivt att alla som får och kan ska ge blod. Fråga dig själv hur tacksam du skulle vara över att det finns blod den dagen du eventuellt (gud förbjude) skulle behöva så är valet rätt enkelt. Det tar en halvtimme tre (kvinnor) eller fyra (män) gånger per år av din tid, men ger så otroligt mycket till någon därute som behöver det.

Du som kan och får men inte ger blod – varför?

 

Skärmdump från Geblod.nu.

Tummen upp för Blodcentralen Hötorget!

2 kommentarer

  • Sandy

    Jag har en av de där blodgrupper som alltid saknas. Jag skulle så gärna vilja ge blod men då mitt blod är så dåligt (saknar massor av järn alltid) så får jag inte. Det är synd!

  • Ann (PreggoFit)

    Så jäkla bra att du lämnar blod – sååå dyrbart värdefullt!
    Får ju av givna anledningar inte lämna blod just precis nu men tidigare har jag också skänt och jag kommer garanterat ta upp det när jag fått tillbaka gammelkroppen igen.
    Ha en härlig lördag fining!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.