sömn

Sängträning?

Lördag morgon och det är riktigt grått och mysigt utanför fönstret. Håller en liten tumme att regnet upphör tills jag ska ut på mitt planerade långpass, men ställer in mig på 90 min+ som blöt och kall i värsta fall. Hoppar man över sina träningspass för att det är dåligt väder kan man få ett h*lvete på raceday om vädergudarna får för sig att vakna på fel sida…

Har en lugn morgon med den traditionella extra stora koppen med lördagskaffe och en tidning. Idag läser jag nya numret av Idrott & Kunskap som landade i brevlådan igår. Jag gillar verkligen tidningen eftersom allt de skriver har en forskning att luta mot, och just i det här numret finns en lång artikel om sömn och hur lite extra sömn kan få oss att prestera så mycket bättre.

Jag sover stundtals lite för få timmar, mycket för att mitt jobb gör att jag kliver upp klockan 5 på morgonen (och inte kommer i säng klockan 21 som jag kanske borde…). Att sömnen är otroligt viktig för återhämtning och utsöndring av tillväxthormon, och att brist på sömn kan orsaka en rad fysiska och mentala problem vet ju det flesta, men visste ni att omkoppling av nerver sker i hjärnan när vi sover och att vårt minne stärks av extra sömn?  Eller att sömnbrist i längden kan orsaka och förvärra fetma och diabetes? Intressant är också att studier har gjorts på idrottare som redan sov hela 8,5 timmar men ändå fick öka sin nattsömn till 10(!) timmar och presterade mycket bättre!

Hur mycket sover du?

Köp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.