tv

Biggest loser – ja eller nej?

Jag har precis sett det andra avsnittet av årets Biggest Loser (tips är att titta här för att slippa köpa TV4 Play Premium för att komma åt Sjuan) som jag missade i tisdags. Min tv står ganska (läs: väldigt) orörd i vanliga fall, men just Biggest Loser är ett program jag gärna följer och jag blir så sjukt imponerad över glöden och envisheten hos deltagarna! Jag kan bara ana hur tungt det är att sätta igång med ny kosthållning och träning(!!!) när man väger 180 kilo och alldeles för länge har levt utanför precis alla hälsorekommendationer som existerar.

Det råder lite delade meningar om programmet har jag förstått, och många gillar verkligen inte att det är en tävling och tycker att det är synd att någon måste bli utröstad varje vecka. Jag kan absolut hålla med om att det är otroligt tråkigt (för deltagarna) att någon ska behöva lämna tävlingen, men samtidigt vet ju alla som ställer upp hur reglerna ser ut och i slutändan tror jag faktiskt att tävlingsmomentet gör mer nytta än skada. Alla som är där triggas på något sätt igång av tävlingen, annars hade de antagligen inte sökt från första början.

En ”liten” detalj som jag saknar är dock insikten i deltagarnas kostupplägg – vad de äter, vad de absolut inte äter och hur lågt de ligger i kaloriintag. Jag vet att arbetet med kosten i programmet är otroligt stort och jag kan tycka att det är lite synd att vi tittare inte får ta större del av det. Mest synd av allt är dock att många luras att tro att stenhård träning gör att man går ner 15 kilo(!?) på en vecka, och att kosten skulle ha en väldigt liten betydelse i sammanhanget. Det är inte alla som är insatta i kostens betydelse för vikten, och Biggest Loser gör det verkligen inte lättare att inse att enbart träning gör en viktnedgång väldigt mycket svårare.
Det hade verkligen skänkt lite mer kvalitet och substans till programmet om det hade varit lika mycket fokus på matintaget som löpbanden, men eftersom bara två avsnitt har passerat hittills så väntar jag med stort hopp att 2013 är året då helheten kring kost och fysisk aktivitet visas på ett nytt sätt i programmet.

Hur ställer ni er till programmet – positivt eller negativt?

Ralph 2012, -79,4 på vågen och hans liv har förmodligen förlängts med åtskilliga år.

6 kommentarer

 • Katrine

  Ja, det är lite delade meningar och tankar kring programmet men jag håller helt klart med dig, mer kost i programmet. Lite mer psykiskt. Inte bara svett och tårar, skitsnack. Det ligger mycket mentalt bakom, och jag hoppas att de som röstas ut tar den hjälp de blir erbjudna för att klara av att få en bättre hälsa. Toppen skrivet och som du, ser jag framemot varje avsnitt som kommer. Mårten och Tanja är ju verkligen toppen människor med lååång erfarenhet.

 • Ingmarie

  Njaaaaa.
  Kan inte i ärlighetens namn riktigt förstå meningen… (Mer än att roa tv-publiken..)
  Jag har kollat på det förr men tycker det är för galet och ”ohållbart”.
  Visst är de fantastiska och visst uppnår de fantastiska resultat och visst förändras de men sen då? De allra flesta trillar tillbaks i sina vanliga gängor när de är tillbaks i vardagslivet.
  Och att tävla i att gå ner i vikt känns helt tokigt i min värld.

 • Petra Axlund Stegman

  Jag har inte Tv4 Play Premium och kan se Biggest Loser online. Tror det är gratis första veckan och sen blir avsnittet premium. Jag håller med dig att kosten borde får större plats (nu kan jag bara tala om amerikanska BL eftersom att jag inte sett det svenska). Här i USA och senaste säsogen är det rätt mycket mental träning och känslomässiga djupdykningar vilket jag tycker är bra. Man måste ju ta reda på varför man är så överviktig, ingen människa går ju upp 150 kilo för att man tycker att det är gott med kakor. Men antar att det inte blir ”bra” tv (för jag är 100% övertygad om att det ingår både kost och mental träning på svenska BL men att produktionsbolaget väljer att klippa bort det).

 • Victoria

  Jag håller exakt med ! Jag gillar programmet mycket! Dock tycker jag de svenska producenterna (?) har mycket att lära från den Amerikanska versionen.. där visas mycket mer av deras kost och i allmänt mer.. där är ju varje avsnitt 80min, och inte 60 min (minus 3 reklampauser) som i Sverige, vilket jag tycker är tråkigt. Men annars tycker jag det är en jättebra serie! 🙂

 • Sara Borg

  JA! Jag älskar Biggest Loser! Visst finns det mycket man skulle vilja ändra på vad gäller hur de klipper ihop avsnitten och vad fokus ligger på i TV-produktionen, MEN jag tittar ändå. Jag blir så grymt imponerad, inspirerad och taggad! De kämpar så fantastiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.