mat,  Okategoriserade

Köpstopp

Jag är expert på att handla mat och min absolut största utgift varje månad förutom min hyra är garanterat just mat. Jag älskar att flanera runt i livsmedelsbutiker och spontanköpa goda (och ibland alldeles för dyra) råvaror…trots att jag har en massa hemma redan. Tyvärr får jag då och då slänga mat – framför allt frukt och grönt – för att jag inte hinner och orkar äta upp allt det goda jag har köpt, och det är ett slöseri som jag faktiskt skäms över. Min mamma har alltid ett helt överfullt kylskåp och jag antar att det där äpplet inte faller så långt från trädet trots allt…

Den här veckan, fram till i helgen, har jag bestämt mig för att det är köpstopp när det gäller mat. Jag ska inte lägga en enda krona på ät – och drickbart, utan se till att använda fantasin och äta det jag har hemma. Ibland är det nyttigt att inte få glida in på närbutiken och köpa någon ”godare” middag bara för att den jag hade planerat att äta plötsligt känns tråkig, utan faktiskt inse att det jag har hemma duger precis lika bra. Jag minimerar risken att behöva slänga mat, och som en bonus sparar jag dessutom pengar (har några roligare hål att stoppa dem i under våren…).

Någon som hakar på?

IMG_7201

Ätas, inte slängas.

12 kommentarer

 • Linda Assarsson

  Oj vad jag känner igen mig i det där beteendet..
  Man kan typ alltid få ihop något smarrigt av det som finns hemma..ändå lockar det att kila in i affären och spontanhandla..
  Jag löser det genom att storhandla en gång i veckan, punkt! 🙂

 • Millis

  Så där har jag faktiskt kört hela året hittills (hehe, ja heeela 2014 alltså), av precis samma orsak som du nu. Jag fick helt enkelt slänga alldeles för mycket mat och fy fanken vad det inte kändes bra. Mitt matkonto så här långt i år är verkligen så mycket mindre än normalt och ändå har jag säkert ätit mycket bättre, bara för att det varit mer genomtänkt vid varje mål. När det väl är dags att fylla på gör jag det med eftertanke och efter en plan. Jag köper dyrare råvaror för jag äter bara ekologiskt kött, fisk från fiskdisken (inte djupfryst mao), men det balanserar jag genom att jag också äter mycket mer vegetariskt än vad jag gjort tidigare vilket oftast ju blir billigare än när man äter kött. Har dessutom provat på massor med nya recept just för att göra den vegetariska maten lite roligare, så jag inte alltid hamnar i linssoppa-träsket (även om det är gott).

 • Snorkkis

  Bra grej det där. Testade detta (inte bara mat, utan all konsumtion) en vecka i höstas men tyckte nog att det var lite snävt. Kände mig på riktigt låst när mjölken tog slut och kaffet inte längre var samma njutning. Men mycket bra tankeställare. En sådan utmaning är ändå lätt för de flesta med tanke på att de flesta har välfyllda skafferier… svårare för de som verkligen är tvungna att hålla igen pga ekonomin.

 • Rund är också en form!

  Vi har faktiskt gjort så sista månaden. Slutat köpa ny middagsmat hela tiden, bara för att man köper/äter det man alltid gör mest av.

  Vi har haft halva frysen full med annan middagsmat och snart är den slut! (Äntligen) 🙂

  Bra poäng!

 • Jojohanna

  Heja dig! Jag körde en 500-kronorsmånad i februari. I vilken det då automatiskt ingick en skafferirensning. Efter att räkningar och allt var betalt tog jag ut en femhundring som jag skulle använda till alla resterande utgifter i februari. Som mat, nöjen etc. Gick geschwinnt! 59 kr hade jag minsann kvar den sista februari. Finns att läsa om i min blogg: http://skynda.blogspot.se/2014/03/59-kr.html Och det kändes faktiskt väldigt skönt att jag faktiskt sparade ihop till min nya dator under februari.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.