Okategoriserade

Fjällräven Classic 2016 – Q&A

Efter mina tre inlägg om årets Fjällräven Classic har jag fått en massa frågor om allt ifrån vilka strumpor jag hade till hur man bör träna inför en 110 kilometer lång vandring. Här kommer svaren på allt ni hittills har frågat. Dyker det upp fler funderingar – hit me!

Vilken ryggsäck använde du? 
Både jag och Camilla vandrade med L.I.M. Strive 50L från Haglöfs. En superlätt ryggsäck som tom väger mindre än 1,2 kilo och har en mycket skön passform! Jag testade ryggan redan inför min vandring genom Nya Zeeland men fick i sista sekund ge upp den för en lite större Haglöfs RÖSE 65L istället. Kan varmt rekommendera L.I.M. Strive för vandringar som är kortare än min genom NZ, där jag avverkade 3000 kilometer på 4 månader och behövde mer packning.

Min blåa lätta kompis.

Vad åt ni?
I anmälan till Fjällräven Classic ingår frystorkad mat och bröd från Polarbröd i den mängd du beräknar att du behöver. Vid incheckningen får du hämta ut mat till  de första dagarna och sedan fyller du på vid ett par bestämda checkpoints längs vägen. Vi hann dock passera dessa checkpoints innan de öppnade matutlämningen, vilket gjorde att vi fick packa ner all mat vi behövde längs hela vandringen. Vi åt mellan två och tre portioner frystorkat per dag, sedan fyllde vi på med lite överraskningsenergi längs banan i form av kanelbullar, morotskaka och pannkakor. Sista dagen var jag konstant hungrig…

Hur vältränad behöver man vara för att klara Fjällräven Classic och hur bör man förbereda sig?
11 mil är en lång sträcka och terrängen på vissa ställen gör att en viss grund krävs när det kommer till din fysik. Är det så dåligt väder som vi hade i år är stigarna leriga och stenarna hala, och då krävs det en viss muskelstyrka för att parera när fötterna börjar glida åt alla håll och kanter. Är det torrt och fint väder tror jag inte att man upplever vandringen i närheten lika jobbig.

Att bära en ryggsäck kan också bli väldigt ansträngande för kroppen om man inte är van. Jag och Camilla hade förhållandevis lätta ryggsäckar, kanske runt 10-12 kilo, men även om jag är väldigt van att bära på en mycket tyngre ryggsäck känns det i kroppen efter ett tag.

En bra förberedelse inför en vandring som denna är att testa att gå lite längre sträckor med ryggsäck (packa gärna några kilo!). Gå i de kängor eller skor du tänker vandra med. Personligen tycker jag att det är skönt med kängor för att få lite stöd för anklar och en grövre sula för att parera den extra tyngden från ryggsäcken. Smaken är dock som baken och vi såg många som gick med trailrunners. Prova dig fram.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mer utmanande än man tror när det regnar.

Hur mycket kläder hade du med dig?
Efter mina månader till fots på Nya Zeeland var jag helt på det klara hur mycket jag skulle behöva packa inför den här vandringen som beräknades ta max tre dagar. Många av grejerna har redan varit med mig i 300 mil (klicka på länkarna för att se detaljer om varje plagg):
° Ridge Mid GT kängor från Haglöfs. Ett enkelt val. Världens skönaste kängor!
° Tre par vandringsstrumpor i ull från Gococo. För att de är oslagbart bäst.
° Underkläder.
° Tunnare merino-underställ från Haglöfs. För ev. kalla nätter.
° Regnbrallor från Haglöfs.
° L.I.M. skaljacka från Haglöfs.
° Shorts från Haglöfs. Torkar supersnabbt och är de skönaste jag någonsin haft.
° Linne från Icebreaker.
° T-shirt från Salomon.
° Världens skönaste hood från Haglöfs.
° Min blåa älskade dunjacka från Haglöfs. För kalla kvällar i tältet.
° Mössa med fleecefoder från Haglöfs.
° Merino-vantar från Haglöfs.
° Buff från Team Nordic Trail.
Det var allt jag hade med mig och jag använde allt utom mina vantar och buffen. Tricket är att inte byta kläder så ofta och tillåta sig själv att inte dofta nyduschad hela tiden. Du tackar dig själv om du sparar in på ett par plagg, det blir mer extra vikt än man tror när man börjar addera saker till packningen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ryggan. Linnet. Shortsen. Kängorna. Strumporna.

Finns det någon tidsbegränsning för vandringen?
Nej, inte egentligen. Fjällräven Classic är uppdelat i 8 olika startgrupper där den första startar på fredagen klockan 09.00 och den sista på söndagen klockan 13.00. Målet i Abisko stänger officiellt fredagen efter klockan 13.00 och Fjällräven har personal längs banan under en begränsad tid. Det går dock att gå i mål långt efter att det officiellt har stängt, då får man stämpel och medalj på Abisko turiststation. Det är dock roligare att nå målet medan den officiella tävlingen är igång så sikta på att vara i mål innan fredag lunch!

Jag kan verkligen rekommendera alla att köra Fjällräven Classic. Det är ett fantastiskt sätt att få se den svenska fjällvärlden under lite mer ordnade former. Är man en ovan vandrare är det en ypperlig chans att på ett säkrare sätt ta sig ut i vår svenska vildmark. Funktionärerna är helt underbara och du träffar människor från hela världen. Dessutom är ju 110 kilometer fjälluft som balsam för själen och gör susen för hälsan. Tveka inte säger jag – kör bara!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Frihet!

2 kommentarer

  • Sandra

    Ser helt magiskt ut. Starkt jobbat!
    Är sugen på Fjällräven Classic! Vet du om den Kommer att starta även nästa år?
    Kram

    • Helena

      Hej Sandra! Jag är säker på att de kör nästa år, de har kört varje år sen 2005. Tycker verkligen att du ska vara med, det är en fantastisk upplevelse!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.