löpcoach,  löpning

Mina bästa tips till dig som nybörjarlöpare

”Hur ska jag göra för att komma igång och springa?” 
Det är en fråga jag ofta får, både från mina klienter i mitt arbete som personlig tränare men också genom mina kanaler i sociala medier och via mail från helt okända människor. September är en fantastisk månad att sätta igång att springa! Luften blir lite klarare och lättare att andas och naturen exploderar i vackra färger. Healthy Living har hela september ett extra fokus på löpning (gå in på Facebook-sidan och häng med!). Jag vill inleda mitt #springtember med att försöka få er alla som är nyfikna att ge löpningen en chans. Jag vill få er att våga ge er ut och testa på att springa!

Här kommer mina bästa tips till dig för att våga ge dig ut på din första löprunda:

  • Se din löprunda som en fin höstpresent till din kropp och knopp, inte som ett krav eller måste.
  • Skrota alla prestationskrav och strunta fullständigt i vad alla andra runt dig gör. Du har ingen aning om deras bakgrund eller om hur många timmar om dagen de tränar. Tänk bara på dig själv.
  • Sätt på dig kläder du känner dig bekväm i och ett par skor som dina fötter gillar.
  • Bestäm dig för en tid du tänker vara ute. En halvtimme brukar jag rekommendera som en bra start.
  • Kliv över tröskeln och ut genom dörren. Det här är oftast det största och viktigaste steget. Le över att du tagit dig ut.
  • Skapa din egen fartlek (svenskt ord som blivit internationellt):
    Börja med att gå i ett par minuter för att få igång kroppen lite. Välj sedan ut en punkt en bit framför dig som du vill springa till; ett träd, en lyktstolpe, en brevlåda eller något annat riktmärke. Börja väldigt lugnt med en kortare sträcka. Spring till din bestämda punkt i lugnt tempo. Spring inte i samma tempo som du har när du är sen till bussen, tänk istället att du ska tassa fram så lugnt tyst som möjligt. Sträck på dig och håll blicken framåt. Var stolt! När du kommer fram till ditt mål, växla ner och gå igen. Gå i ett par minuter och sikta in dig på ett nytt mål. Upprepa tills du har fått ihop den tid du har bestämt att vara ute. Fortsätt inte längre även om du är pigg, spara istället energin till nästa gång. Var nöjd.

Är du en bit hemifrån nu? Ta en lugn promenad tillbaka och njut av känslan att du har klarat din första löprunda. När du är tillbaka hemma, lägg dig ner på marken och blunda. Tacka dig själv för att du vågade!

Har du tagit dig ut första gången så är steget inte alls lika långt till nästa runda. Kändes det bra idag så ökar du på nästa runda med 5 minuter. Kändes det tufft så stannar du på dina 30 minuter även nästa gång. Skynda långsamt, vänj kroppen sakta vid den nya belastningen och undvik på det sättet skador. Kanske orkar du springa två lyktstolpar nästa gång? Om inte – spring till den första. Successivt ökar du sedan sträckorna du springer och kortar ner dina gångpauser. Kanske vågar du överlämna upplägget på fartleken till omgivningen och bestämma att du ska springa 2 minuter varje gång du ser en röd bil eller en hund? Valet är helt ditt och variationerna oändliga! Huvudsaken är att du är ute, att du vågar växla från gång till löpning och att du känner dig nöjd och stolt med din egen prestation.

Svårare än såhär är det inte att börja springa. Gör det lätt för dig själv i början. Ta det lugnt, spring långsamt och var nöjd över att du har vunnit över dina tvivel. Tänk inte tempo och antal kilometer, tänk tid och njutning. Andas in den friska höstluften. Känn hur kroppen jublar över den finaste present den kan få: fysisk aktivitet.

Vilka vågar hoppa på #springtember och testa? Ge dig ut på din första runda och lämna en kommentar om hur det gick. Låt september bli den månad då du äntligen vågar låta din kropp springa. Den kommer att älska det!

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.