bloggen irl,  mitt Stockholm,  stockholmstips

>Välbehövlig ljusterapi

>Igår var det alltså dags för ljusterapiIglo Ljuscafé. Tastecasting.se bjöd in mig och jag var inte sen att tacka ja… Vem behöver inte lite ljus såhär mitt i mörka vintern?

Tillsammans med 15 andra bloggare och twittrare (när får vi se det ordet i Svenska Akademiens Ordlista?) spenderade jag en timme i Iglos ljusrum, och det var verkligen ljust. Första spontana reaktionen var att man ville ha solglasögon på sig, men man vande sig efter en stund.

I ljusrummet bjöds det på lunch – açaí na tigela – en supergod sorbet gjord på det brasilianska superbäret açaí, äppeljuice, lite honung och guaraná.
Açaíbären växer i Amazonas och är extremt rika på antioxidanter, mer än dubbelt så mycket som i t.ex. blåbär. Förutom antioxidanterna innehåller bäret både omega 6 och omega 9, vilka båda sänker halten av det onda kolesterolet i blodet, och samtidigt främjar halten av det goda.
Det innehåller också mängder av vitaminer, mineraler och livsnödvändiga aminosyror.
Nyttigare än nyttigast med andra ord (läs mer om açaí här!)!

Sorbeten serverades med skivad banan och ekologisk granola. Riktigt riktigt gott, men kanske lite för lite mat för att få kallas ”lunch” i mitt liv. Dock kan jag mer än gärna tänka mig det som ett mellanmål.
Det jag verkligen gillar med açaípalmen är att den är s.k. non timber product, vilket innebär att ingen regnskog behöver skövlas för att man skall kunna odla. Efter mina vandringar i fantastiskt vacker primary rainforest (orörd regnskog) i Amazonas för ett år sen säger jag bara tack för det!

Så hur fungerade då ljusterapin? När jag satt i ljusrummet kände jag mig självklart piggare än när jag kom in, det är liksom lite svårt att vara trött i det extrema ljuset man bjöds på. Vi blev dock förvarnade om att man kunde bli lite trött de närmaste timmarna efter, men att man efter 3-4 timmar sen skulle bli piggare.
Jag somnade för första gången på ett år på bussen ett par timmar senare, och kan inte säga att jag blev märkbart pigg senare på dagen heller. Det kan i och för sig bero på att jag hade ett stort minus på mitt sömnkonto, och kanske inte var den bästa testpersonen…(inte helt vanligt att jag sover 10 timmar som jag har gjort inatt…)
Jag skulle dock mer än gärna testa igen, Iglo är öppet fram till mars så det är inte omöjligt att jag droppar in där för en fika någon dag!

All in all är jag nöjd med lunchen. Det var intressant att testa ljusrummet och jag har onekligen fått lite nyfiken mersmak, açaísorbeten var mumsig och det var kul att träffa några av alla mina bloggvänner där ute.
Stort tack till Tastecasting.se såklart!
Foton privata.

.

3 kommentarer

 • Ellinor

  >Det låter som en spännande upplevelse på många sätt och vis. Även om du kanske inte kände någon mirakulös förändring under dagen så tror jag nog att det gjorde kroppen gott. Så här års behöver vi all D-vitamin vi kan få!

  Hoppas du får en trevlig helg uppe i Dalarna.

  Kram

 • Irina

  >Vilket slöseri med ljus, på både dig och mig. 😉 Jag åkte ju till jobbet efteråt och det var så stressigt att jag var raka motsatsen till pigg 3-4 timmar senare. Fast jag kanske skulle ha svimmat av trötthet om jag inte suttit i ljusrummet innan, vem vet.

  Hur som helst var det kul att träffa dig! Och vi kommer säkert att råkas igen.

 • Emelie

  >Ja man undrar ju onekligen om det verkligen ger någon effekt? Om du provar igen så får du utvärdera så att vi vet 🙂 Är det något maara en gång eller är det meningen att man ska göra det regelbundet? Så söta ni är på bilden, alla bloggare med kamerorna i högsta hugg 😉

  Hoppas att du känner dig piggare snart i alla fall, jag instämmer i att man förmodligen behver med än 4-5 timmars sömn i genomsnitt men du verkar ju väldigt pigg och på bra humör idag, härligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.