Okategoriserade

Omvänd sömncykel?

Det här med sömn alltså. Intressant grej. Vi hamnade i en liten sömndiskussion i bilen igår, pratade om hur olika mycket sömn människor behöver och framför allt om hur mycket sömn mina två tonårskusiner verkar behöva för tillfället…
Själv mår jag som bäst om jag ligger runt 6-7 timmar, hellre mindre än mer. Sover jag över 8 timmar är jag dock en zombie resten av dagen oavsett koffeindos eller uppiggande träning.

Jag funderade lite vidare igår kväll och försökte lista ut varför sömnbehovet ser så olika ut för olika personer, och jag kom fram till att det borde ha att göra med hur djupt man sover när man väl sover. Enligt Wikipedia är det, precis som jag anade, djupsömnen som ger känslan av att man är utsövd, och den faller man gradvis ner i när man somnar, och sen går sömnen i cykler under natten. Eftersom jag verkar behöva lite mindre sömn än de flesta i min omgivning, och aldrig snoozar utan allt som oftast känner mig pigg när jag vaknar, är jag rätt nyfiken på hur min sömn ser ut.

Appen ”Sleep Cycle” är ju inte direkt någon nyhet och jag har haft den väldigt länge på min telefon, men faktiskt inte använt den förrän inatt. Jag vet inte hur tillförlitlig den är eftersom det enda den bör kunna mäta är hur mycket du rör dig i sängen, men jag tycker ändå att det är kul att testa. Den sägs iallafall mäta din sömncykel under natten, och sen väcka dig när du är som mest redo, så nära din valda tid som möjligt.

Jag blev aldrig väckt av alarmet, jag vaknade självklart av mig själv strax innan 7 (hej obotligt morgonpigg!).
Förutom att jag vaknade även strax efter 5 verkar jag dock ha sovit ok hela natten, men inte vidare jättedjupt under några längre perioder. Rätt intressant är dock att jag verkar vara mer eller mindre medvetslös precis när jag har somnat, både igår kväll och när jag somnade om imorse (note to self: det är därför du inte snoozar och somnar om). Det där med att sakta men säkert falla in i djupsömn som man enligt allt jag läser ”ska” göra verkar inte riktigt vara min grej…ni som känner mig tycker förmodligen som jag att det inte är helt otippat. 🙂 Inatt mäter jag igen, det här är ju hur intressant som helst!

Hur är det med er sömn? Sover ni tillräckligt, och vad är tillräckligt för er?

8 kommentarer

 • Camilla

  Intressant! Ja har också tänkt en hel del på de här med sömn de senaste, mest för att ja mår som bäst om ja får 8 h, även om 7 fungerar också. Å 8 h e ganska mkt, hade varit mycket mer praktiskt att vara utvilad efter 6 h…Ja har också använt den appen någon gång, å de tar mig en stund att komma ner i djupsömn men sen stannar ja där ( något min omgivning inte var förvånade över, eftersom ja när ja sommnar vaknar ja förskt när klockan ringer och aldrig på natten)

 • Erika

  Jag behöver ca 8 timmar en vanlig vardagsnatt. (Grymt avundsjuk på ditt behov av timmar! Skulle passa min livsstil..) Om jag tränar mer än vanligt behöver jag mer, såklart, men 8 är en bra tumregel. Oftast blir det bara 7 timmar. Det funkar några nätter men då är jag rätt slut när fredagen kommer. På helgerna sover jag helst närmare 9 (om jag sovit 7 i veckan). På sommaren (hej otippat) verkar 7 gå bättre att leva med när det är ljust och härligt. Min sov-app ser ut som din ungefär. Inte så ofta nere i den djupaste sömnen, bara precis när jag somnat men frampå småtimmarna sover jag mer ”vanligt” 🙂

 • Nilla

  Jag har användt den appen i nästan ett år nu och det e verkligen ganska interessant att se hur man sover, när man sover och ja allt det där!

  Jag däremot är inte som du, jag är som ett barn. Behöver 10 timmars sömn helst (när händer det?) och har en djupsömn mest hela tiden. Jag sover ju oerhört ”hårt” och är svårväckt som tusan, så det är ingen nyhet. Men att få det ”på pränt” är ganska intressant!

  Kram kram

 • Erika

  Sömn ÄR intressant! Jag sover nog nästan aldrig tillräckligt, men jag är lite som du – hellre färre timmar än fler och nån gång ibland en total tonårsblocksömn. Men jag drömmer jämt, jag kommer alltid ihåg vad jag drömmer och är oerhört lättväckt. Och jag har väldigt korta perioder i djupsömn.

  Fast ibland har jag ju tillfällen då jag bara somnar, faller direkt ner i djupsömn och vaknar helt utvilad (men minns ändå alltid vad jag drömmer och det är alltid bra drömmar vid dessa tillfällen) fastän jag kanske sovit endast max 1 timme. Ställer till problem när jag vaknar halvett på natten och är redo att ta mig an en ny dag..

 • soffan

  Min sömn… Vill du verkligen veta 😉 ?

  Har jag en bra period så går jag och lägger mig vid tolv, somnar efter ett par timmar, och vaknar bara tre-fyra gånger under natten. Kliver upp vid nio.

  Har jag en dålig period så kanske jag får två-tre timmars sömn per natt i bästa fall. Ibland lyckas jag inte somna alls. DÄR kan vi snacka zombie!

  Ibland, typ en gång i månaden, kan jag sova tolv timmar i sträck.

  Så här har det varit så länge jag kan minnas, ända sedan jag var barn. Wierd.

 • Lotta

  Intressant ned sömn och -beteende. Jag behöver sju-åtta timmar för att fungera optimalt. Sex timmar funkar men inte mer än två-tre nätter. Blir det dock upp mot nio timmar är det zombie! Erfarenheten är dock att jag sover i tvåtimmars cykler så ringer klockan mitt i en sådan är jag grinig gammal kärring. 😉

 • Anna

  Jag är lite som du 6-7 tim, 5 funkar men kan inte minnas när jag sovit över 9 tim senast. Dock känslig om jag sover för lite och känner då dirket förkylningssymptom. Har sedan några år en Wake-up light, sån som gradvis gör rummet ljusare, mycket skönt att slippa vakna till en massa ljud utan istället vakna upp mjukt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.