mat

Matlåda eller inte?

Jag och Anna pratade en hel del igår om mat och kostens vikt för att orka med att leva ett aktivt liv och att träna. Att kosten spelar in till en mycket stor del när det kommer till dina träningsresultat är ju inte heller direkt någon hemlighet.

Det här med vettiga luncher verkar vara ett rätt utbrett ”problem” när jag pratar med kunder och personer i min närhet – en utelunch är inte alltför sällan av ganska dålig kvalitet ur ren näringssynpunkt. Hittar man en näringsmässigt riktigt bra är den oftast väldigt dyr istället.
Anledningen till att många äter ute är dock rätt ofta att de helt enkelt inte orkar laga matlåda. Jag skulle dock vilja hävda att de flesta gör det mycket svårare än vad det egentligen är.

Titta bara på min lunch idag – en simpel tonfiskburk. Billig, bra och lätt att ta med sig, och dessutom god. Idag har jag lagt till en blandning på linser (ekologiska, färdigkokta på burk) och quinoa (tar 15 min av ditt liv att koka), lite grönsaker efter tycke och smak och en skvätt olivolja och några pumpakärnor för fettets skull – otroligt gott och mycket bra för kroppen!
Gillar man inte tonfisk är det lika enkelt att köpa ett par skivor rökt lax eller annan proteinkälla man gillar. Enkelt – eller hur? Dessutom bra mycket bättre och godare än många lika billiga uteluncher…

Hur gör du – matlåda eller utelunch?

20120123-123118.jpg

15 kommentarer

 • Camilla

  Jag är en student som inte har köpt lunch ute på kanske snart 2 år (under skoldagarna) utan alltid tagit med mig lådor. Kompisarna kanske tycker det ser lyxigt ut med mina laxrätter/ kycklingrätter men blir ju så mycket billigare än att köpa lunch för 75 kr varje dag. Men nu är jag mest hemma då de mesta går på distans så jag kan t.o.m laga mat under ”skoltid” 😛 Eller värma rester från gårdagen.

 • Träningsglädje

  jag skulle gärna vilja forska i det där med matlådor. för jag tror att den underliggande orsaken är så mycket större! att ha matlåda är nästan som en symbol för någonting. jag känner mig sällan särskilt ”framgångsrik” när jag äter matlåda. jag sitter i en rätt så sunkigt kontorskök och trängs. man får alltid diska sina bestick och det är, tja, ska vi säga en helt annan upplevelse än att gå ut och äta på ett bra(!) ställe (observera BRA! kungshallarna och sådan skit räknas inte).

 • frida

  Jag äter i princip alltid matlåda, och då är det rester från gårdagens (hemlagade) middag som gäller. Gott, nyttigt och mycket enkelt. Fast i dag lyxade jag till det med sushi-lunch!

 • Ellinor

  Jag har alltid med mig matlåda till jobbet. Dels för att jag tycker att det är hutlöst dyrt att äta lunch ute varje dag samt därför att jag är väldigt kräsen. Med min egen mat kan jag i alla fall vara säker på att jag får någonting jag tycker om och vet vad det innehåller. Någon gång emellanåt tycker jag dock att det är trevligt att unna sig en lunch ute.
  Kram

 • Sandy

  Vi har en matordning för 410/mån som gör att man får äta buffe varje dag i månaden. Det är ibland svårt att hitta alternativ men oftast finns det bra sallad, tonfisk, ägg och rågbröd. Kanske lite enformigt men det funkar.
  Idag blev det en skiva rågbröd med 1 ägg, lite kyckling sallad och en skopa morotssoppa.

 • Träningsglädje

  ps. en grej till – det är STOR skillnad på att äta ”ute” här i skanstull och central i stockholm. här finns det extremt få BRA matställen. centralt fanns det mer. så det där med matlådans vara eller icke vara beror på vad man jämför med… och gör man ”dåliga” matlådor spelar det också roll.

 • Andréa

  Jag har faktiskt aldrig riktigt förstått det där. De flesta lagar väl middag på kvällen? Åtminstone vissa dagar? Då är det ju bara att laga dubbelt så mycket så räcker det til dagen efter också.

  Jag äter matlåda (just nu hemma, snart på jobbet 🙂 ) nio av tio dagar. Främst för att det är billigt och bekvämt. Det som Sara nämner om att inte känna sig framgångrik när man äter matlåda har jag faktiskt inte ens reflekterat över 🙂 Kanske för att mitt jobb inte heller anses särskilt framgångsrikt 🙂

  Spännande ämne iaf! Jag har ofta stött på just det här ”problemet” vid kostrådgivningar av olika slag.

 • Maria

  Vi har en kultur med matlådor på jobbet så vill man inte sticka ut så är det matlåda som gäller. Mig kallar de för katten då det ofta blir makrill i tomatsås eller tonfisk till det cous-cous, behöver inte kokas räcker med att slå över kokande vatten från vattenkokaren och låta det stå ca 5 min, en morot, och gärna en redig klick cream frachie. Visst är det gott att äta ute någon gång ibland men i längden är hemlagat så mkt godare.

 • Sofie RW

  Jag är lite avundsjuk som alla som fixar matlåda. Jag springer ju till jobbet och då skulle det vara lite mekkigt att ta med matlåda (om man inte vill äta röra eller tonfisk varje dag). I alla fall skyller jag på det. Tycker ändå att det är väldigt socialt att äta lunch ute eftersom nästan alla kollegor gör det, och trots att en lunch kan kosta en extra slant betalar jag gärna det extra för att få vettig lunch (för vettiga alternativ finns på de flesta ställen tycker jag).

 • Linda

  Jag förstår inte hur folk hinner med att äta lunch ute? Vi har 40 min, då ska det bytas om, ta sig till ett lunchställe, äta, ta sig tillbaka och byta om igen. Njutbart? Nej.
  På jobbet kikar vi på varandras lådor och inspireras till nya rätter att laga hemma. Helmysigt! Hejja Matlådan!

 • Cathrine

  Matlåda for the win! Nä, jag kör matlåda av många anledning.
  1. Vanesak sen jag pluggade på KTH.
  2. Billigare
  3. Tar mindre lunchtid i anspråk, kan antingen få hem tidigare, eller träna på lunchen istället för att gå iväg och köa någonstans.
  4. Nyttigare – full koll på vad det innehåller!
  5. Jag har mer kontroll över vad jag äter, ganska lätt att ha blodsockret i tårna och bli sjukt sugen på någonting när man är ute som man egentligen inte borde/vill äta. Lätt att jag tar något med pommes om det finns om jag skulle äta ute. Med lunchlåda så äter jag något som jag i mina sinnens fulla bruk tillagat.
  6. Portionerna kontrolleras, har lätt att kanske äta lite för mycket när jag köper mat ute.

  Jag och min sambo har gjort det enkelt för oss. Tillagar proteinet och annat som behöver tillagas på tex söndagar eller måndagar, 2 sorter, så blir det lite variation under veckan. Sen kanske vi gör en sallad till eller liknande vart efter så den alltid är fräsch.

  Detta funkar då vi alltid äter något lättare på kvällen efter träningen. Omelett, kvarg med bär, grönsaker, frukt osv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.