helena testar

Ola Lauritzson hjärta Leksandsbröd

Direkt efter dagens intervaller på löpbandet susade jag iväg till Sturebadet för att gå på en GI-lunch som Leksands Knäckebröd och Ola Lauritzson bjöd in till. Dalkullan i mig kände såklart alldeles för mycket stolthet för att tacka nej… 🙂
GI-gurun Ola har valt att göra en receptbok tillsammans med Leksands Knäckebröd ”för att visa att Leksands Knäckebröd med 100% fullkornsmjöl och en jäsningstid på nästan tre timmar(!) är ett hälsosamt alternativ som fungerar bra om man vill hålla koll på vikten och samtidigt äta gott”. Boken innehåller sexton spännande smakkombinationer där knäckebrödet är grunden, varav vi fick testa fem idag. Min absoluta favorit var helt klart Fäbodknäcke med kallrökt lax, färskost, riven pepparrot och valnötter, med den varma varianten med chévre, akaciahonung och pinjenötter som god tvåa…även om knäckepizzan var den mest otippade.

Ola har tidigare avrått från knäckebröd, men har nu ändrat uppfattning. Det klassiska receptet för knäckebröd – råg, vatten och jäst – som Leksandsbröd fortfarande håller kvar vid, har efter närmare granskning vara en vinnare i GI-kosten. Faktum är att det har gjorts studier på råg, som Agr. Dr. Rikard Landberg (livsmedelsagronom) presenterade under lunchen, som visar att råg höjer blodsockret lika mycket som t.ex. vete, men att det trots det inte alls ger ett lika stort insulinpåslag i kroppen…mycket intressant! Viktigt är dock att vara lite uppmärksam på vilket knäckebröd man väljer, då långt ifrån alla bakar enligt det traditionella och ”hälsosamma” receptet. Många märken och sorter blandar ut rågmjölet med t.ex. vetemjöl, och då får brödet och näringssammansättningen självklart en helt annan struktur.

Själv är jag ju uppvuxen på knäckebröd hemma i Dalarna (och har t.o.m. sommarjobbat med att sortera bröd på löpande band i fabriken på forna Siljans Knäcke som numera är nedlagt), och det känns faktiskt lite kul att ”mitt” bröd kanske kan få lite uppsving igen efter kolhydrathetsen som råder… Det ska bli spännande att testa lite nya recept och frångå klassikern som jag alltid fastnar i – knäckebröd med makrill. 🙂

Hur ställer ni er till knäckebröd – ja eller nej?

7 kommentarer

 • Ellinor

  Knäckebröd är en basvara och nödvändighet i min kost. Äter det alltid till frukost (tillsammans med keso och tomat) och även till kvällen. Det är betydligt godare än vanligt bröd!
  Kram

 • Sofy

  Jag äter det gärna och har alltid hemma, men glömmer att jag har det och äter det de facto sällan. Himla gott med röror på, som idag. Men att kalla dagens små smakbitar ( de var ju inte sådär stora som det ser ut på bilden) för lunch!? Där tänkte de lite konstigt tycker jag.

 • camilla

  Jag mer eller mindre lever av knäckebröd! Och inte vilket som helst utan Leksands ”vanliga” rågknäcke i runda kakor. Har just nu en 5 kilos kartong från fabriksförsäljningen hemma. Den håller på att tömmas i en rasande fart…

 • Anna

  Älskar knäckebröd & är också uppvuxen på det. Jag brukade äta ALLT på knäckebröd. Blodpudding, fisk, kokt potatis, köttfärsås, ja t.om. PANNKAKOR!!! Men så är jag lite knäpp också som du vet 😉

  Kram & trevlig helg! -18 tror jag är min gräns för att springa ute. I alla fall långpass 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.