boktips,  löpning

Löparfynd!

Jag snubblade över den klassiska boken The Complete Book of Running, skriven av den gamle legendariske löpargurun James ”Jim” Fixx idag när jag och mamma slog ihjäl lite regnig tid på loppis. Den svenska versionen heter kort och gott Löpning och kom ut i Sverige 1979, två år efter att den hade lanserats i USA. Den kostade 3(!) kronor och jag kunde självklart inte låta bli att ta med den 300 sidor tjocka löparbibeln hem. Jag har bara hunnit bläddrat i den lite, men jag tror att det mesta som står i den håller fortfarande, såhär 35 år senare. Titta bara på framsidan – snacka om tänk á la 2012 med de minimalistiska skorna!

Jag ser verkligen fram emot att läsa den här under semestern, lyssna bara på dessa underbara tips till nybörjaren;

”Du kommer inte att få resultat första dagen, men det är ingen brådska. Denna sport är inte någonting du ägnar dig åt bara om våren för att se bra ut på badstranden. Den är bäst när den arbetas in som en naturlig beståndsdel av ditt liv, som en oumbärlig del varje dag.” 

”Andas naturligt. Om du springer sakta behöver du inte öppna munnen på vid gavel, men om du springer fortare skall du inte vara rädd för att sluka all luft du kan få. Av något skäl har många nybörjare den felaktiga föreställningen att de inte bör öppna munnen.”

”När en smöstorm tjuter är det svårt att låta bli att klä på sig en extra tröja eller ett par tjocka skidvantar. Om du klär dig lätt kan du visserligen känna dig frusen genast du kommer ut, men inom några minuter kommer du att svettas som om du var i en tropisk regnskog.”

…och det här är bara saxat från början av boken. Förstå hur mycket jag kommer att lära mig längre fram! Fortsätt regna bara, här ska läsas!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.