löpning,  Okategoriserade,  skor,  träningsprylar

Run free..(?)

Hörni – det här med att välja skor i träningssko-djungeln – i synnerhet löparskor – är ju inget man gör på en kafferast direkt.
När det gäller min löpning har jag varit Adidas trogen i många år, och innan dess sprang jag bara i Asics Gel Kayano. Sedan jag började springa mer kontinuerligt och uppstyrt för ca 4 år sedan har jag gått från väldigt uppbyggda och pronations-anpassade Kayano, via Adidas-modeller med något tunnare sulor till slutligen den lätta Adidas Marathon 10, som har varit mina absoluta favoriter i ett par år nu. Dock ”fuskar” jag och använder alltid mina formgjutna inlägg som jag fixade en gång i tiden, så alla skor blir liksom automatiskt lite tyngre och klumpigare, hur tunna och lätta de än är från början. Då och då blir jag visserligen minimalisktiskt och joggar en bit i mina Vibram Fivefingers, men det blir väldigt sällan och bara kortare sträckor.

Jag har på sistone – och framför allt sedan jag på allvar började jobba med mitt löpsteg – funderat på om jag ska försöka ”träna bort” mina inlägg, och om mina alldeles för svaga plattfötter (som visserligen föräras med fotstyrkeövningar lite nu och då) ens skulle klara att börja springa i ett par helt neutrala och superlätta Nike Free? Jag älskar dem (inte fötterna, nikesarna) och har ett par sedan tidigare som jag promenerar i, men jag har aldrig riktigt vågat springa i dem eftersom mina inlägg inte får plats i dem…och jag har varit för feg för att testa ordentligt p.g.a. alla mina krämpor och små skador jag har brottats med.
Nu har jag dock införskaffat två par nya Nike Free – mina bakelser Nike Kukini Free som jag skrev om igår och ett par magentafärgade Nike Free 3.0 – av den anledningen att jag vill börja vänja mig av med inläggen och på riktigt kunna börja springa fritt och låta fötterna få jobba utan stumma inlägg som håller dem i ett fast grepp i skorna. Det i kombination med renodlad fotstyrketräning.

Igår testade jag för första gången att springa en halvmil lugnt och fint i de nya skorna. Trots det fina höstvädret valde jag att göra det på löpbandet på jobbet, så att jag skulle kunna hoppa av om fötter eller ben strejkade. Det var en fantastiskt skön och lätt känsla att slippa klumparna till inlägg, och fötter tassade näst intill ljudlöst fram på bandet. Det kändes ju onekligen att vader och fötter fick jobba lite extra, men i det stora hela kändes det förvånansvärt bra och naturligt. Jag hade lätt kunnat springa längre, men vågade inte riskera något såhär tight inpå halvmaran…

Känslan i ben och fötter idag? Träningvärk i rumpan och lite trött i stortålederna, i övrigt finfin! Nu längtar jag till jag har halvmaran (som jag springer safe i mina gamla skor och inlägg) överstökad så att jag kan ta tag i mina fossingar på allvar!

Are you running free?

8 kommentarer

 • M

  Jag har tyvärr inte hittat något annat märke än Asics som har tillräckligt breda modeller eller som kan ta min tyngd så därför blir valfriheten en aning inskränkt 🙁

 • Träningsglädje

  jag har dina bakeleseskor fast i rosa, och brukar gå i dem ibland. får däremot ingen löparlust i dem… men nike free däremot – iiiih! 🙂 fast, älskar ju adidas marathon 10 också. lätt och skön sko som inte känns. den bara är.

 • Sandy

  Jag springer med free väldigt ofta, dock är längsta sträckan jag gjort med dem 7km. Är lite rädd om mina knän så jag har inte vågat prova mer. Men jag älskar free så jag ska köpa ett par till trots att mina Pegasus får ta mig framåt när det gäller milen.
  Ett tips för starkare fötter är att gå barfota hemma och att gå i träskor. Samt att träna barfota, typ crosstraining på matta.
  Efter åtta års thaiboxning barfota på matta så har jag iallafall starka fötter och anklar.

 • Peter

  ”Barfotaskor” är knappast bra för knäleder. En hel del studier som väntas komma inom de närmsta sex månader visar på detta. Så länge man springer på mjukt underlag blir det ingen större belastning för knälederna, men då behöver man knappast ett par ”barfotaskor” ifrån Nike för tusenlappen.
  Förr motiverade skotillverkarna prislappen på skorna för de avancerade dämpningssystem – nu ska de ha nästan lika mycket för ett par skor utan dessa system.
  PR-avdelningarna på Asics, Adidas, Nike m.fl. har lyckas bra att övertyga om ”barfotaskor”. Det hade varit kul att läsa lite träningsbloggar som tar en mer kritisk ansats till de senaste trenderna inom träningssfären.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.