28 dagars löpning

Face down generation

Runda 3 av 28 är avklarad. Klockan 05.30 väckte min iPhone mig, och det var bara att trotsa kylan, regnet, mörkret och den lätta kulingen(!) och ge sig iväg. 23 minuter senare var jag hemma och nu såhär en timme senare konstaterar jag att det är så värt att kliva upp och sticka ut – jag känner mig så pigg och full med energi (och då har jag inte ens ätit frukost än)!

På tal om iPhone. Nyhetsmorgon har rullat här hemma nu på morgonen, och ett av diskussionsämnena var face down generation – den nya gamnackeprydda generationen människor som ständigt har ansiktet i sin smartphone eller surfplatta. Med i programmet satt en liten kille på 6-7 år och pratade om sina iPhone-vanor(!), hur mycket han spelar och att han ibland upplever smärta i nacke och huvud. Jag blir mörkrädd. Den lilla killen ska inte ha samma problem redan nu, som många av mina medelålders kunder har som har jobbat vid ett skrivbord hela livet! 

Man kan ju lätt tro att barn är rörliga och mer tåliga för en dålig hållning, men tyvärr börjar det här surfandet och spelandet ta sådana proportioner och pågår under så många timmar per dag att det kommer att framkalla skador och problem för dem om ett par år. Vad vi vuxna gör är en sak, vi kan tänka själva och (förhoppningsvis) inse konsekvenserna av vår mer eller mindre ständiga gamnacke. Men barnen – nej.

Jag tänker inte lägga mig i barnuppfostrans göra eller icke göra, det har jag lärt mig är som att svära i kyrkan när man inte har egna barn. Men jag kan ju ändå be och hoppas att ni som har barn försöker att begränsa användningen lite och bromsa utvecklingen av face down generations dåliga hållning. Jag vet att våra tekniska prylar är en del av vårt liv nu, och jag sitter själv i några timmar per dag med hängande huvud. Betänk dock att jag resten av dagen har ett stående och fysiskt jobb och tränar regelbundet, inte sitter i en skolbänk hela dagarna och sedan hemma framför datorn eller ett tv-spel – något som är vardag för många i nästa generation.

Jag kommer ihåg att mamma sa till mig när jag var liten att den som säljer hörapparater till min generation i framtiden kommer att bli rik, eftersom hon förutspådde att vi kommer att få extremt dålig hörsel p.g.a. alla timmar av lyssnande på hög musik. Om hörapparatsutvecklarna kommer att bli miljonärer på oss så kommer förmodligen personliga tränare, sjukgymnaster, naprapater, kiropraktorer och andra i branschen göra sig en hacka på face down generation.

3 kommentarer

  • Sara

    Jag blir häpen när jag läser om mobiltelefon- och datoranvändande i Sverige. I Frankrike har jag inte hört om någon som låter sitt barn surfa eller ha mobiltelefon, man tänker nog för mycket på strålning, och på unga, formbara hjärnor, och inte så mycket ergonomiskt kanske, men jag blir lite perplex.
    Min syrras lille kille som är fyra har egen i-pad, jag ba: Va? Men det har tydligen alla på hans dagis. Känns inte helt bra.

  • Daniel

    Det är faktiskt ett allvarligt och illavarslande problem du tar upp. Nuvarande generation barn är ju de första att vara så inaktiva och jag vill minnas nån prognos om att välfärdssjukdomar kommer i sig självt räcka för att välta sjukvårdsapparaten framöver om inget ändras. Samtidigt på andra sidan pendeln finns de allt mer högpresterande och vältränade. Det hälsosamma mellanskiktet försvinner!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.