Filmkritikerna.se,  funderingar

Slumpen eller ödet?

Vi pratade om ödet runt bordet härom dagen, och huruvida slumpen existerar eller inte. Personligen har jag en tro på att allt som sker gör det av en anledning, och även om det är tragiska och till synes helt meningslösa saker som händer så kan det åratal senare visa sig att det där hemska som hände hade någon mening trots allt. Slumpen existerar inte i min värld.

Imorse på min promenad lyssnade jag på Malik Bendjelloul, mannen bakom den fantastiska dokumentärfilmen Searching for Sugar Man (har ni inte sett den så gör det!). Hans sommarprat handlar om ”sammanträffanden”, som han själv uttrycker det, och för mig är det samma sak som ödet. Det gick rysningar genom min kropp flera gånger när jag lyssnade på programmet, och jag fick återigen ett kvitto på att allt som händer måste ha någon mening…annars skulle det inte hända. Searching for Sugar Man hade förmodligen inte blivit till om det inte var för de sammanträffanden Malik pratar om, och då hade filmens huvudperson Rodriguez med all säkerhet inte stått på scenen på Stockholm Music and Arts nu på lördag.

”Life is like a game of cards.  The hand you are dealt is determinism; the way you play it is free will” sa en gång Jawaharlal Nehru, Indiens förste premiärminister och en stor frihetskämpe, och jag tror att det ligger mycket i det. Vad tror du?

Malik och Rodriguez…en slump?
(Bilden lånad här.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.