kost,  mat

Sötpotatis

Igår på jobbet satt min kollega Åsa (aka Fyscoachen) och lovordade sötpotatisen som hon hade till kycklingen i sin matlåda. Jag hade nästan glömt bort att den existerar, men på vägen hem köpte jag med mig en potatis (en räcker, de är ju gigantiska!) och åt den till middag. Skivade den bara i lagom tjocka skivor (med skalet på såklart), ringlade på lite olivolja och stoppade in den i ugnen i en kvart. På med lite havssalt och sen hade jag världens godaste tillbehör till min kyckling!

Sötpotatisen är faktiskt ingen rotfrukt som man kan tro, utan tillhör släktet örter och är mycket sötare än en vanlig potatis. Den har ett lägre glykemiskt index (helst om du kokar den), och höjer därmed inte blodsockret lika snabbt och mycket som den vanliga potatisen. Vidare är den fullproppad med antioxidanter, rik på vitamin E och C, betakaroten och viktiga mineraler som järn, koppar, kalium och folat (naturligt förekommande folsyra). Väldigt nyttig och supergod med andra ord. En vinnare!

bild-33

 

4 kommentarer

  • Anna

    Jag gillar också sötpotatis… massor! Men jag skulle inte rekommendera någon att äta det, inte av hälsoskäl och inte av miljömässiga skäl. Sötpotatisen importeras vanligtvis från USA, dvs färdas lång väg, och är dessutom ett mkt besprutat livsmedel. Finns mkt att läsa om det på nätet och många i olika cf-communities känner ju också till den här informationen. Tyvärr har jag inte sett några eko-sötpotatisar här i Örebro. Nu äter jag hellre vanlig potatis, trots högre GI. Så nej, ingen vinnare enligt mig 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.