kost mat mitt dalarna

Älgfest

Jag äter ganska sällan rött kött hemma i Stockholm, men när jag väl gör det köper jag alltid ekologiskt nötkött. Kommer inte ens ihåg när jag åt fläskkött senast. Här hemma i Dalarna passar jag däremot på att fylla på järndepåerna ordentligt men vilt som är jagat och slaktat lokalt – det bästa av det bästa!

Skärtorsdagens middag bestod av en perfekt tillagad tjälknöl på älg som mamma hade i ugnen hela natten, och innan paltkoman hade lagt sig började hon att laga morgondagens älgkalops…”den blir ju godare om den får dra över natten”.
Om  min mamma är en mästerkock? Ja. Om hon skämmer bort sin dotter? Totalt.

bild-64

bild-65

 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Pigg&Duktig
  17 april, 2014 at 22:20

  Alltså älg….Jag är uppvuxen på det (eftersom vi är från Dalarna vi också) men hade inte vett att uppskatta det då, när frysen var full året runt. Nu däremot. Längtar till september när pappa kommer hem med årets ranson från jakten 🙂

 • Reply
  Snorkkis
  18 april, 2014 at 05:47

  Åh, älgkött måste ju vara det godaste som finns. Är flera år sedan jag ätit det senast, men börjar drömma om en älgstek nu.

 • Reply
  Anna (orka mera)
  18 april, 2014 at 08:55

  Ååå ÄLG! Är uppvuxen på det men äter det väldigt sällan nuförtiden. Föräldrarna har liksom inte frysen full längre, som det var på the good old days. Får nog pika dem lite om att det är dags att återuppta gamla traditioner 🙂

 • Leave a Reply