helena testar,  löpning,  träningsprylar

The fastest running shoe in the world?

För ett tag sedan fick jag hem ett par Airia One – en svensk(!) sko som under de senaste 12 åren sägs ha utvecklats till den snabbaste löparskon i världen. Jag har känt och klämt lite på de vita skorna med Vibram-sula i ett par veckor, men de har stått i min hall och väntat på premiärrundan fram till idag.
Efter mitt ordinarie intervallpass imorse – 2 km uppvärmning, 10 x 100 meter maxfart (toppade på 2.43-tempo!) i hyfsat flack backe, 2 km löpning på flackt underlag och sedan en kort nedjogg – snörade jag på mig de märkligaste löparskorna jag någonsin har haft på mina fötter.

Läste igenom hela A4-papperet med varningstext en extra gång innan jag gav mig ut. Jo, det följer med en varningstext där det bland annat finns att läsa:
”When you first put on the Airia One running shoes it will feel very strange, like nothing before experienced in a running shoe. This is the effect of walking and standing in the shoe, running will be totally different. To get used to the Airia One running shoe you need to put at least 10k in them before any evaluation. And you need to run, not walk or stand, they are made solely for running and we mean it.”
Det står också att den första rundan ska vara ”easy and short” så jag gav mig iväg för en enda kilometer.

Very strange. Jo tack. Jag vet inte ens hur jag någonsin ska kunna springa i de här skorna normalt. Steget känns ansträngt, fötterna klumpiga och farten är omöjlig att få till snabbare än 5.15-tempo (för referens: 1 min långsammare per km än vad jag sprang efter mina intervaller idag). ”Some people experience that they have to work against the shoe in their first run”. Check. Vaderna känns extremt ansträngda och det känns faktiskt som en smärre mardröm att springa längre än min planerade kilometer. Otroligt skum känsla.

Jag hoppas verkligen att inte alla upplever skorna på det här sättet, för isåfall kommer de inte att sälja många av dem nu när de precis har lanserats på marknaden. Å andra sidan har jag ju 9 kilometer kvar till gränsen för vad Airia anser är minimum innan jag dömer ut dem fullständigt. Någon annan som har testat?

Airia One Running Shoe

Airia One Running Shoe

En kommentar

  • Angelica

    Låter ju lite konstigt att man ska springa 1 mil innan man fäller något omdöme. När jag testat ”snabba” skor har jag i princip direkt (efter några hundra meter) kunna säga om de är bra eller dåliga. Är inte vibramsulan ganska tung och stum, är det verkligen optimalt för löpning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.