Okategoriserade

Hur min träning förändrar mig

#uppochhoppaijuni del 19 – the midsummer edition – handlar om hur min träning förändrar mig. Och jag skulle kunna skriva spaltmeter i ämnet.

Kortfattat skulle jag dock vilja skriva totalt. Träningen förändrar mig verkligen helt och hållet – både fysiskt och mentalt. Det fanns ju nämligen en tid, för inte alltför många år sedan, då jag inte tränade alls. Och jag var bokstavligt talat en annan person då. Samma person kan jag falla tillbaka till och bli fortfarande om jag av någon anledning inte tränar på lite för många dagar – av andra anledningar än om jag behöver en längre återhämtningsperiod efter ett långlopp eller liknande.

Vad är det för person då? tänker ni kanske. En person jag inte mår bra av att vara. En person som snoozar otaliga gånger när klockan ringer trots att hon har fått tillräckligt många timmars sömn. En person som är lättirriterad och snarstucken. Som ser problem istället för lösningar. Som känner sig svag, trött och allmänt loj i kroppen. Seg. Ojämn i humöret. En person som vill äta näringsfattig och onödigt energimättad mat. Som har en mage som inte fungerar som den ska. En person som är en sämre version av sig själv.

Ni tycker förmodligen att det här låter som en överdrift och undrar om träningen verkligen kan göra en så stor skillnad…men jo, det kan den. Träningen (= endorfiner* och andra sköna hormoner) tillsammans med en kosthållning som ger min kropp näring och rätt energi – något den inte fick för bara 6-7 år sedan – gör mig till en mycket bättre människa. Jag tittar tillbaka på mig själv då och ser en annan person. Jag läser mina gamla dagböcker och får känslan av att det är någon annans ord jag läser. Det är faktiskt läskigt.

Till detta skall läggas det friskare och starkare sociala umgänget som har kommit av min träning. Alla äventyr som en vältränad kropp klarar bättre än en otränad. Alla helt galna minnen som skapats p.g.a. min fysiska förmåga. Och mitt arbete (världens bästa!) som personlig tränare – det hade aldrig varit verklighet utan min träning. Då hade jag fortfarande suttit på ett kontor, sönderstressad och smått deprimerad. Enough said.

10340169_10152723127436689_655256832007825430_n

* Endorfiner: Belöningshormon (”må-bra-hormon”) kopplat till fysiskt välbehag, eufori och lust- och lyckokänsla, minskar stress, hejdar fysisk och känslomässig smärta, stärker immunförsvaret, motverkar depressioner, förbättrar läkningen av vävnader, bra för tarmarnas funktion och temperaturregleringen i kroppen. Bra för blodkärlen, sänker blodtrycket. När du har mycket endorfiner i din kropp känner du dig full av energi, ditt behov av sömn kan även tyckas minska, även dina hungerkänslor.

Minskar nivåerna av endorfiner minskar smärttoleransen, du kan känna dig depressiv, mer impulsiv, har sämre självförtroende, blir gråtmild, negativ, får en ökad offermentalitet, sämre medkänsla samt känner ett ökat sötsug och sug efter snabba kolhydrater.

Endorfiner aktiveras när du skrattar, när du känner harmoni, lycka och glädje, är förälskad, lyssnar på musik, vid fysisk träning, yoga, meditation, kroppsberöring, massage och sex.
Du kan öka kroppens produktion av endorfiner genom att regelbundet ha ett meningsfullt utvecklande socialt umgänge. Genom att medvetet träna upp din mentala och psykiska hälsa till att du blir mer positiv, lycklig och mer rofylld och lär dig njuta av livet på ett bättre sätt kan du även öka kroppens produktion av endorfiner!
När du klarar svårare utmaningar (rädslor!) exempelvis vid fysisk träning kan kroppen först svara med att producera stresshormonet adrenalin för att sen producera endorfiner (lycko känsla!).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.