funderingar,  glädje,  väder och vind

>Color your world!

>Höstmörkret är här….och varje år blir alla tagna på sängen och smått förvånade. Tänk att det är så mörkt ute. Ja, tänka sig att det blev mörkt den här hösten också. Märkligt.

Jag kommer ihåg en gång på mitt förra jobb. Fikapaus och vi som synkade blodsockerfallet vid 16-tiden stod i köket för att äta lite mellis. Det var sen höst. Det var närmast becksvart ute. Det regnade dessutom. Någon började gnälla på ”skitvädret” och undrade om det aldrig kunde ta slut!? Majoriteten nickade instämmande, drog ner mungiporna i botten och höll med. J*vla pissväder. ”Hösten är verkligen vidrig!”
Jag höll självklart inte med. Jag har, som de flesta av er vet, lite svårt att tillåta mig själv att lägga energi på saker jag inte kan påverka. Vädret t.ex. Jag har hittills inte mött en enda människa som kan ändra på det rådande vädret, och då har jag t.om. letat djupt in i Amazonas. Min reaktion på det allmänna gnället var att reagera tvärtom, inte för sakens skull utan för att det var min åsikt.
Råkade säga att jag ändå tycker att hösten är lite mysig. Mörkret gör ju att man äntligen kan tända en massa ljus, krypa upp i soffan och tillåta sig själv att bara vara inne och mysa. Koppla av och njuta. Eller gömma sig från regnet en stund i en biosalong med en stor popcorn och bara koppla bort världen. Gå in och träna, ta en varm dusch, basta och dra på sig mössan och helt omstartad åka hem i kylan. Inga krav på att man ”måste” vara utomhus och uträtta stordåd.
Men nej, så fick man inte tycka. Kommer inte ihåg ordagrant, men en av kommentarerna jag fick var (med en blick som sade allt om missnöjet med vad jag just sagt) ”Ja, men ibland kanske man kan tillåta sig att vara lite negativ och tycka illa om någonting iallafall”, med undermeningen att jag älskar och hyllar allt här i livet, mest för sakens skull.

Så är självklart inte fallet. Jag har svårt att se positivt på sjukdomar. Svält. Icke älskade och ensamma människor. Orättvisor. Krig. Men vädret – kom igen nu!
Väljer man att se hösten som en svart och hemsk årstid så kommer den förmodligen att bli det. Ser man dock det där andra, det man kan vinna på mörkret och regnet, så kommer livet att bli så mycket lättare trots att man tvingas att leva mer eller mindre utan dagsljus.
Bjuder inte naturen på ljus och färgsprakande scnener så får man se till att skapa dem själv.
Behöver jag tillägga att jag satt och log på bussen hem från jobbet när det kom snöblandat regn från himlen? Här ska mysas!
Foto privat. M&M Store på Times Square, NYC, maj 2008. De har förstått hela grejen..

15 kommentarer

 • CO

  >Så sant så sant! Men vissa sitter fast i livet med fel styrka på glasögonen så möjligheterna är för suddiga för dem… Their loss, skulle jag vilja säga. Jag har ingen aning om varför vi människor är på den här jorden överhuvudtaget, men varför inte njuta av det som är, just här, just nu? Personligen ska jag ut och ta en löptur i det underbara, gråa efterlängtade regnet som just nu sveper över L.A. county!! Tack för din inspiration, jag tänkte om, tänkte nytt. Kram!

 • Åsa

  >Jag håller med dig Helena. Alla väder har sin charm. Jag älskar hösten! Vintern! Våren OCH Sommaren. Det börjar bli ganska tjatigt att lyssna på alla som gnäller på vädret och hösten som är så mörk. Fick nämligen precis höra det. Å va jobbigt det är med mörkret. Men gör något mysigt av det!!! Rätt kul att jag dyker på ditt inlägg efter att jag fick höra det. Jag trodde att det bara var jag som inte orkar höra det där längre. Jag tror att det måste vara någonting annat än vädret som det är fel på hos de här de här gnällspikarna. 😉 Även att jag fick höra. Hur kan du vara UTE och cykla nu. Kan man inte vara ute nu? Ja jag förstår inte?

  Ja om man ska gnälla om något så är det sjukt att det finns människor som svälter och dör i krig. Och här går vi i Sverige och gnäller på väder. Pinsamt!

  Så! Tack söta Helena för sanningens inlägg. STOR KRAM

 • Felicitas

  >Sanna dina ord!!! Faktum är att jag själv var en av de där hösthatarna (eller nja, kanske inte hela hösten – snarare novemberhatare) fram tills för bara ett par år sedan. Jag är positiv till naturen och tror precis som du att man själv VÄLJER om man vill låta det påverka en eller inte, men just november har jag alltid haft svårt för. För ett par år sedan bestämde jag mig dock för att det var slut på novembergnället. Visst, det kommer nog aldrig att bli min favoritmånad, men jag har slutit fred med november. Vi accepterar varandra och jag gillar läget, gör det bästa av situationen eftersom jag ändå inte kan påverka den.
  KRAM!

 • Sofia

  >Underbart inlägg. Älskar bilden och håller med dig till hundra procent. Man måste försöka hitta det positiva i tillvaron, även om det inte alltid är lika lätt.

 • Pernilla

  >Vissa människor gnäller på allt. Usch vad tråkigt de måste ha.. Det verkar nästan som deras dag inte blir komplett om den inte innehåller gnäll.

  Jag har införskaffat massor av ljus från IKEA så jag är förberedd på mys 🙂

 • Kotte

  >Håller med dig. Klart det är treligare med långa ljusa sommarkvällar, men vi skulle inte uppskatta dem lika mycket om det var så året om.
  Jag gillar hösten, men är inte allt för glad i november – februari. Men då gäller det att hitta ljusglimtar och vardagsglitter. Det är så mycket skönare att gå runt med positiv inställning istället för att gnälla.

  Livet blir vad du gör det till.

 • Miss M

  >Så många gånger folk höjer på ögonbrynen när jag också lovprisar hösten *suck*. Jag menar, om man är svensk så verkar man inte få tycka om något annat än sommaren! Själv har jag alltid älskat hösten, det är då jag lever upp =) Jag älskar myset, höstpromenaderna, färgerna, brasorna, ljusen… ja allt =) Vi får stå på oss vännen =)

 • Ann

  >Åh, jag håller med så hårt! Alla årstider har sin charm, så fånigt uttryck, men ack så sant.

  Hösten är dock min favorit, man har ju liksom inga förväntningar på att det ska vara sol och varmt som man har på sommaren (besvikelse år efter år…) eller ett vitt landskap och lagom kallt som (samma besvikelse på vintern…).

  Filt, te eller varm choklad, film, tända ljus efter ett träningspass ute i frisk, krispig höstluft! Nej, det blir inte mycket bättre än så!

  Ha en underbar dag, det är så roligt att du är tillbaka!

 • Ellinor

  >Jag tycker faktiskt att hösten är riktigt mysig. Nog kan man bli less på mörka och regniga dagar när det inte verkar finnas någon hejd på dem, men då kan man å andra sidan passa på och mysa inne med en massa levande ljus, en bra bok och litervis med te.
  Vackra höstdagar sedan (som idag) då solen lyser från en klarblå himmel och temperaturen knappt letat sig upp över 0:an, det är nog få årstider som slår det. Då vill jag inget annat än att vara ute.
  Kram

 • Vida

  >Hade inte kunnat uttryckt det bättre själv… gläds när det är väder du gillar men lägg inte energi på saker du inte kan förändra.. Jag accepterar och försöker hitta det som är bra med det. Imorse virvlade snön under några minuter bland alla löv.. fantastiskt vackert.

  Kramar

 • Miss Agda

  >åååå, jag såg direkt var bilden var ifrån… Längtar!
  Så rätt inställning! Jag älskar också det att man får bo i mysbyxor under en filt och läsa i sin favoritbok.
  Kram

 • Irina

  >Påminner lite om ett av mina favoritcitat:
  "When life gives you lemons, find someone who has vodka and throw a party." Eller på ren svenska: man har inte roligare än man gör det för sig. 🙂

 • Maria

  >Mysigt med snö, regn och rusk. Då kan man ju ta en snabb promenad och sedan mysa när man kommer in igen. Idag har jag planterat blommor medan kylan nöp i mina kinder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.