funderingar

>Förnuft vs känsla

>Visst är det bra att vara förnuftig, att tänka till och inte bara planlöst köra på här i livet… Men jag slås gång på gång av frågan om det verkligen är två olika vägar vi måste välja mellan, eller om de kan förenas och gå hand i hand.

Vad är förnuft? Skapas det inte bara av andra omkring oss, av den stora massan som sätter upp regler och normer om vad som är ”rätt” och ”fel”? Kan inte sluta tänka på hur de vet vad som är förnuftigt för mig i min situation, och måste förnuftet alltid vara det tråkigare alternativet?

Vad är känsla? Är det det sköna man känner i magen? Lugnet? Drivet? Bubblet i kroppen? Leendet som inte kan suddas bort? Kan sådana signaler verkligen ljuga för oss? Borde inte det vara förnuftet…att gå på det som känns bra, och inte det som resten av världen tycker att man borde göra?

Vad gör man när ”förnuftet” (världens norm?) säger en sak men känslan en helt annan…vem ska man låta vinna? Och hur förnuftigt är det egentligen att göra något som går emot kroppens alla signaler, trots att kroppen säger emot allt vad resten av världen tycker och trots att känslan kanske innebär en risk?
Man har för mycket tid att tänka när man är hemma och är sjuk, och just det här kan göra mig fullständigt galen. Någon som kan hjälpa mig att reda ut begreppen?

4 kommentarer

 • Träningsglädje

  >ganska enkelt i min värld. vad ger det dig att följa samhällets normer jämfört vad ger det dig att följa ditt hjärta och känsla? fundera och välj. det är det man inte gör som man kanske ångrar.

 • Ulrika

  >Jag anser att magkänsla är samma sak som förnuft. Dvs förnuft handlar inte på något sätt om vad världen där utanför tycker och tänker utan om vad som är förnuftigt för mig – det som får mig att känna en skön känsla i magen och inte tvärtom. Sen kan världen därutanför tycka att det verkar oförnuftigt men det betyder ju inte att det verkligen är oförnuftigt för mig. Så tänker jag.

 • Ellinor

  >Ingen kan sätta upp DINA normer, bara du själv. Följ din känsla och strunta i vad andra säger. Så länge det inte är olagligt eller skadar någon annan, gör det ingen skada eller hur.
  Vi måste alla bli bättre på att följa vår egna väg och inte den som samhällets normer stakar ut oss. Jag vet att om någon fixar det så är det du Helena! Go for it!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.