PT,  the academy

Vad värdesätter du?

Precis hemkommen från min andra dag av tolv i min slutliga resa mot min efterlängtade PT-licens. Det har varit två otroligt givande dagar med ledarskap på schemat, och jag har redan lärt mig så otroligt mycket mer om mig själv och andra än jag någonsin hade kunnat ana…skulle faktiskt vilja påstå att det inte riktigt var samma Helena som kom till skolan imorse som igår – en otroligt inspirerande känsla!

På vägen hem satt jag och funderade kring eftermiddagen som gått och över våra vilda diskussioner om vilka förmågor som är viktiga att besitta i rollen som personlig tränare, och vilka beteenden man önskar att stöta på hos den som man ska anlita för att nå fram till ett önskvärt mål.
Jag personligen har en väldigt klar bild av hur jag vill bli bemött och behandlad av min eventuella tränare, men jag fick under eftermiddagen verkligen ett kvitto på att åsikterna och önskemålen var lika många som antalet personer i rummet…precis som jag hade misstänkt. Minst sagt utvecklande och inspirerande att höra andra människors syn på saken, och jag kände att jag hade kunnat diskutera det halva natten.

Eftersom jag inte fick riktigt fick nog av ämnet och dessutom har världens bästa läsare vill jag därför ställa en öppen fråga till alla er som sitter där ute – vilken är den egenskap du värdesätter högst hos en personlig tränare och varför?

Tusen tack bästa ni för att ni ger mig en minut av er tid och delar med er av era åsikter – jag uppskattar det verkligen! 🙂

16 kommentarer

 • Jonas

  Lyhördhet. Kunna känna efter var personen man ska träna befinner sig, derras syn på sin fysiska status, mental och hur dom skal uppnå målen. Detta är en ständig process och kräver verkligen lyhördhet av PT.

 • Annica

  Det finns så mycket som jag vill baka in i en personlig tränare, men engagemang och närvaro känns viktigt i kombination med att det finns ett tänk kring just MIG. Min tid med en personlig tränare är en investering i mig och då vill jag inte bara ha någon som kör skiten ur mig (vilket iofs är fullt tillåtet och väldigt härligt) eller någon som kör något allmänt i stil med ”den här veckan kör jag så här med mina kunder”. Utan engagemanget handlar lite om att se mig med styrkor och svagheter och ta fram övningar som utmanar på olika sätt.

  Den här kommentaren tog lite längre än minuten ( 😉 ) och ger inte alla mina funderingar rättvisa, men några funderingar delar jag med mig av.
  /Den andra snyggstrumpan 😉

 • Camelia

  Definitiv engagemang och närvaro! Och sedan att våga utmana lite; eller kanske snarare pusha klienten att våga utmana sig själv. Givetvis utifrån dennes förutsättningar. Alltid.

 • Russin

  Gud vilken svår fråga! Genuint engagemang känns viktigt och energi. Sen ska personen vara motiverande och få mig att göra saker som jag inte trodde. Trovärdighet känns också viktigt, jag skulle ha svårt att träna med någon som inte lever som den lär. Lycka till med din utbildning!

 • Viktkamp

  Närvaro och att man har ett genuint bemötande mot den man tränar. Har nyligen bytt PT för att jag inte trivdes bra med min förra så har funderat kring detta massor det senaste.
  Lycka till i utbildningen =)

 • Annika

  tack snälla! Alla bilder när man är lite svettig blir ju i princip bra 😉

  Jag skulle aldrig själv anlita en PT som är för glad och peppande. Jag gillar när de inte ropar ”bra, en till” utan mer ”nu jävlarns kör du tio till annars får man skämmas”. lite militärisk stil.

  Annars gäller det att en PT får en att prestera mer än om man själv tränar, hittar övningar som man inte alltid kör själv, samt att det är bra för feeling – när ska man peppa/lägga på vikter/ryta till.

  Lycka till du kommer klara det utmärkt!

 • Nilla

  Kul! Stort lycka till med utbildningen!
  Själv vill jag ha en PT som jag kan ”be dra åt helvete under klassen och krama om efteråt” dvs någon som får mig att göra det jag tror är omöjligt, någon som får mig att spränga gränser och någon som har modet att peppa mig till oanade höjder!

  Kramar /Pernilla

  PS. behöver du nån att ”träna på under utbildningen får du skrika till 😉 DS

 • Mattias

  Jag har aldrig haft någon PT men om jag skulle ha en så skulle jag vilja att hon var mjuk i sitt sätt och hade humor. Militärfasoner går helt bort.

 • emliscious

  Jag tror att det är viktigt att vara sig själv men aldrig glömma att det ärkunder man har att göra med- så det viktiga blir nog att anpassa sig efter den klient man har! Alla motiveras ju olika!

  Personligen vill jag ha en PT med erfarenhet- inte bara utbildning
  Som förklarar VARFÖR och och inte bara HUR
  och som inte vill visa sig ”duktig” genom att krångla till allt så mycket Utfallsgången blir inte bättre för att du gör den med en äggkartong på huvudet och ögonbindel 😉

 • Sandra

  Åh, vilket härligt ämne att diskutera. Som du säger finns det ju lika många förväntningar på en PT som han/hon har kunder.

  Jag har inte tränat med en PT men själv skulle jag vilja ha en PT som är närvarande, intresserad av MIG och ser mig. Min PT ska komma ihåg vad som har hänt de senaste gångerna som vi tränade tillsammans och kunna ge mig feedback på min utveckling. Jag vill också att min PT pushar och är tuff i utmaningar. Jag värdesätter också att en PT kan förklara träningsupplägget på ett tydligt sätt som gör att ”vanligt” folk begriper. Kan min PT dessutom förklara HUR och VARFÖR vi gör övningar gör att jag får ett större förtroende för min PT.

  Det är en stor utmaning att arbeta med folk men oj så utvecklande och inspirerande! Kämpa på!

 • Erika

  Engagemang, närvaro och lyhördhet – hänger liksom ihop 🙂 Att verkligen lyssna på kunden och höra vad han/hon vill ha och visa engagemang i det. Visa att man har koll och inte glömmer kunden mellan gångerna.

 • Mela

  Jag säger samma som Erika. Lyhörd för den som står framför – hur den känner sig idag, om man kan pusha lite extra eller behöva hålla tillbaka. Fullstädigt fokuserad och närvarande. Gott minne – man skall inte behöva upprepa att man har en viss skada flera gånger. Prestigelöshet – att tränaren inte framhäver sig själv, utan uppmuntrar till egen framgång, och kan hjäpa till att personen ifårga känner sig nöjd och stolt över sin egen prestation.

 • Erika

  Att hon/han kan möta individen där den är – utgå ifrån styrkor och önskemål och bygga därifrån. Är det kondition man behöver träna, men kanske inte pallar mil efter mil på löpband eller intervaller på cykel så ska PT:n kunna ha kreativa idéer om hur man hittar rätt form av träning.

  Närvaro, lyhördhet och humor. Och en förmåga att kunna känna av när han/hon behöver pusha och hålla tillbaka. När det är läge att skämta och småflamsa och när det är tokfokus. Och älska träning och kroppar och kunna ge av sig själv och sin erfarenhet även inom annat.

  Och du kommer bli exakt så bra <3

 • ÄtaTränaKämpa

  Vad intressant att läsa allas tankar kring vad man vill ha i en PT. Jag håller med om lyhördhet, erfarenhet, närvaro och fokus. Lägger också gärna till ödmjukhet och en stark tro och engagemang i mig. Jag vill dessutom att min PT inte fokuserar på ”snabba resultat” utan bygger upp från grunden.
  Lycka till med utbildningen Helena!

 • Frida

  Ser fram emot att höra vad du lär dig!

  Jag värdesätter en pt som har kunskap i forskning och erfarenhet. En som kan läsa av mig och se när det är läge att piska på fast jag säger sluta, se min djävul på axeln innan den har snackat.

  Sedan värdesätter jag mycket att min pt inte värderar det jag gör eller mina mål. Tex att jag är duktig (hata duktigt flickasyndromet) som kör på eller säger att jag är snyggare som gått ner i vikt. Han jobbar med mig mot mina mål utan att värdera dem som jag tror att många lätt gör.

  Intressant ämne!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.