kost

LCHFQPALEO…what?

Jag blev sjuk ändå. Trots min fasta inställning att hålla mig frisk och icke existerande planer på att ligga nedbäddad så är det ändå det jag har gjort sedan igår kväll. Konstaterade feber och en minst sagt ond hals imorse när jag vaknade och fick vika mig för bacillerna och stanna hemma…och bortsett från en stunds telefonjobb för att (mot min vilja) boka om dagens kunder så har jag inte gjort annat än sovit hela dagen. Kroppen verkar inte vilja vara med alls och jag låter den hållas. Har liksom inget val riktigt.

De senaste två-tre timmarna har jag dock orkat hålla ögonen öppna och spenderat livet under filten med min dator för att läsa nyheter och bloggar. Det är kul att se vad ni har pysslat med och skrivit om när jag har varit på semester, och jag kan konstatera att det är mycket som handlar om kost för tillfället. Sara har visst blivit paleo-frälst (Sofy reder ut begreppet här), Erika paleo-äter på jobbet och Anna skriver som vanligt sunt och klokt om hur man äter ”lagom”.

Just paleo är ju inget nytt begrepp direkt, men det är först nu jag ser att det har tagit fart ordentligt bland svenska bloggare…och snart är det förmodligen lika stort som LCHF en gång var. Det är ju det som är så otroligt intressant det här med kost och dieter, och ibland blir jag faktiskt full i skratt av att följa cirkusen.
Nu kommer nämligen halva Sverige snart att äta paleo, precis som de för en tid sedan åt ungefär samma sak men då kallade det för stenålderskost. På samma sätt blev LCHF närmast en religion för en stund, för att sedan bli för mycket och idiotförklarat av många i och med fettdoktorn Annika Dahlqvist urspårning när hon rekommenderade gemene man att äta smör med sked. LCHQ har nu istället kommit som en räddande ängel och lanserats som en ”ny” diet, men vad är det egentligen för nytt med att det är bra för många (inte alla) att dra ner på mängden kolhydrater och äta livsmedel av hög näringskvalitet? 

Jag säger inte att det ena är rätt eller det andra fel för just dig (och Sara får gärna äta paleo), men jag undrar i mitt stilla sinne varför människan ibland gör det svårare för sig än vad det egentligen är? Det är en fullkomlig djungel därute, och jag förstår verkligen att det är lättare för många som har dålig koll på kost och alla olika näringsämnen (eller för den delen den som har tidsbrist och inte hinner lära sig(?)) att hänge sig till en speciell diet för att veta vad som är bra eller dåligt att äta, men hur lätt är det att veta vilken diet man ska hoppa på!? Det måste vara hemskt för den som måste välja!

Vad jag vill säga är att det inte behöver vara så krångligt…för helt ärligt – är det så svårt att räkna ut att ju mer processad och konstgjord maten är, desto sämre är den för kroppen? Handlar inte en god kost i sin enkelhet och i grund och botten om att äta rena råvaror, undvika alla konstgjorda tillsatser och sedan försöka lyssna på sin egen kropp? Behöver det verkligen vara svårare än så?
Är det inte så att i det närmaste alla som är lite intresserade av vad de stoppar i sig faktiskt förstår att det är bättre att rulla sina egna köttbullar än att köpa Mamma Scan? Att det är nyttigare att baka sitt eget bröd än att köpa en limpa där innehållsförteckningen är rena grekiskan? Att det är mer hälsosamt att pressa färska apelsiner till morgonjuicen än att köpa en konstgjord juice med en massa tillsatt socker? Att det är sundare att koka sin egen gräddsås än att köpa en i påse med e-nummer i pulverform? Att geléhallon inte är något som växer naturligt i naturen och kanske därmed inte är helt optimalt som mellanmål? Och det fantastiskt tråkiga ordet lagom är rätt bra att tillämpa när det kommer till kost? Jag menar – förstår vi inte alla det om vi verkligen vill och försöker? Är vi verkligen så bekväma att vi måste ha någon som döper en diet och berättar för oss vad vi ska äta för att må bra?

Vad tycker du? Är du dietfrälst eller litar du på ditt sunda förnuft?

Min semesterfrukost. Varken paleo eller LCHF men väldigt Helena.

24 kommentarer

 • Uppochhoppa

  Ja men eller hur! Det är ju liksom det här spåret jag var på väg mot, men nu har du redan skrivit uppföljningen! ha, ha,. BRA skrivet! och välkommen hem. Jag vill se shoppingfynden!!!

 • Erika

  Man ska äta det man mår bra av! Det är min matstil 🙂 Jag gillar tänket med Paleo (ren, oprocessad mat) men är inte beredd att ge upp mina ostmackor eller yoghurttallrikar fullständigt. Det ska vara gott att äta också! Och jag mår varken dåligt av laktos och gluten. Däremot drar jag gärna ner på kolhydraterna eftersom jag har ett stillasisttande jobb. Tränar jag hårt blir det mer pasta till systemet! Man kan ju alltid låna det man gillar bäst. T ex olika våfflor och pannkakor som finns i paleoväg. Så goda!

  LCHF har jag aldrig riktigt trott på. Bacon och grädde… Känns geggigt 🙂

 • Snorkkis

  Jag tror inte att det handlar om att krångla till det. De flesta som äter på ett visst sätt eller lägger sig in i olika tänk gör väl det för att de tycker att det är intressant och för att man verkligen tror på det. I alla fall gör jag så. Det verkar dock som att många blir anti av att inte förstå.

 • Ulrika

  Jag är rakt igenom sunt förnuft. Och ibland struntar jag fullständigt i förnuftet och tycker att även det är sunt. Jag längtar efter den dag då dieter ersätts av ett mer naturligt sätt att se på mat. Mat är energi och näring vilket vi alla behöver. Och är dessutom en väldigt trevlig grej. Så jag håller med dig: sluta krångla – ät och njut!

 • annika

  Tack! Jag räknade bara den tid då jag tränade + promenerade, så hade inte pulsklockan på under jobbtid. Sedan har jag inte riktigt koll på hur pålitlig den är, eller hur mkt man kan lita på gymmets maskiner som räknar ut kalorier hit och dit 🙂
  Krya på dig! Hoppas det går över snabbt!

 • Ellinor

  Dieter hit och dieter dit…varför kan vi inte bara njuta av maten så som sig bär. Den ”diet” som hållit längst och fungerat för gemene man under urminnestider är ”en lagom och balanserad kost”. Tror på att variation och rätt mängd av resp. livsmedel är det vi alla mår bäst av i längden. Satsa på kvalitet och undvik alla tillsatser och halv/helfabrikat så kommer vi att må väldigt, väldigt bra!

  Krya på dig!

 • Frida

  Som jag har väntat på att någon tränings (kost(!)) blogg ska röra vid detta ämne. Thank you! Det verkar gå trender och hybris hit och dit. Alla får göra som de vill men den vanliga svennen uppvuxen med tallriksmodellen (bra kollisar, fett och proteiner) tror jag tappat förnuftet lite med alla dieter som påstås vara ”bättre”. Men många vet inte vad dem äter, när en kock för Landstinget inte vet vad roccula är, eller läkare lägger in måltidsersättningar (och operationer) istället för mat och ändrad livsstil så kan man förstå att andra vanliga inte heller vet mer 🙂 (exempel från verkligheten, skärmmande jag vet). Körde in i LCHF ett tag på upprådan av PT men när jag kom på mig med att känna att det var fel att äta russin eller banan la jag ner det hela, oavsett hur bra jag mådde av det. Balans både fysiskt och psykiskt är viktigt, kännas rätt i kropp och knopp. Blir irriterad när gurus gör en kommersiell grej av dieter, tex. Paulun med LCHQ eller ISO som egentligen är tallriksmodellen (som folk ratar för man tror inte Livsmedelsverket vet vad dem gör (kanske inte i alla lägen men vilken org/myndighet är perfekt..)…) Intressant diskussion och även att träningsbloggar ibland blir kostbloggar. Med för och nackdelar :)!

 • Nilla

  Diet frälst eller inte, själv tycker jag ”Paelo hipen” just nu är perfekt! Men det beror ju mer på att jag har blivit diagnostiserad med IBS och inte får äta vad som helst! Paelo blir för mig det ”nästan rätta” och jag kan utnyttja tips och trix från det! Jag måste dock ta bort snarare än lägga till för att magen skall gilla vad jag äter!
  Så inget ont som inte har något gott med sig!

 • Ulrika

  Håller verkligen med om att jag inte vill krångla till kosten i onödan. Jag har varit inne i olika perioder som snarast gav mig ett konstigt synsätt på mat men numera äter jag vad jag vill och mår bra av vilket oftast är precis det du skriver om, rena råvaror utan konstiga tillsatser och i lagom mängd.

 • Träningsglädje

  🙂 jag tror vi behöver kalla saker för vissa namn för att förstå vad vi pratar om. och vad ÄR ”sunt förnuft”? eftersom vi kallar en viss matfilosofi för sunt förnuft så är det också ett namn…

  LCHF är inte en trend på nedåtgående. diskussionerna har ökat rätt många hundra % de senaste månaderna så det ökar snarare än minskar. däremot tror jag att många i din umgängeskrets är early adopters som nu testar andra grejer. we don’t see the world as it is, we see it as we are. 🙂

  • Helena

   Förstår ditt tänk…men jag har faktiskt ingen(!) i min real life umgängeskrets (förutom faktiskt de träningsbloggare som jag lärt känna de senaste åren) som går på någon sorts diet vad jag vet. Jag grundar bara mina ord och tankar på MIN uppfattning om den stora massan och framför allt media, samt det jag läser på bloggar och i andra forum. Men jag kan ha fel såklart, jag har inte kollat någon statistik i ämnet.
   Däremot är sunt förnuft ingen ”matfilosofi” för mig, det är sunt förnuft – något iallafall jag försöker att applicera inte bara på min kost utan på livet i stort. 🙂

 • Västgötskan

  Mycket bra inlägg!
  Jag förstår inte varför alla sätt att äta måste benämnas med ett namn?? Varför kan inte alla äta det som de mår bra av? Är det lite mer kolhydrater, fine. Är det mer proteiner, fine. Är det mer frukt, fine.

  Att sätta allt i fack är så jäkla överskattat!

 • helena - a global traveller fast i vardagen

  Sunt förnuft is tha’ shit 😉
  Jag tror till skillnad fràn Sara att de flesta vuxna har ett rätt sà bra sunt förnuft. Jag är själv inte alls kostutbildad, utöver de man lärde sig pà hemkunskapen i grundskolan (och det var faktist inte fy skam) men vet ändà vad som är nyttigt att äta.

  Sen om jag väljer att följa mitt sunda förnuft eller att välja lathetsmetoden och köra pà halvfabrikat, eller t.o.m fast food sà som mc’d har ju inget med vetskapen att göra… Samtidigt säger mitt sunda förnuft att inget är skadligt om det intas ett par gànger om àret. Sàsom du skriver Helena i nästa inlägg sà är nog lagom bäst när det gäller mat, även om det inte är mitt motto i andra sammanhang.

 • SuperSHEro

  Jag litar på sunt förnuft. Tycker precis som du, varför gör vi det så svårt för oss själva? Mat är ju inte svårt eller komplicerat. Lite av allt och mycket av det som är lite bättre. Så tänker jag. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.