löpning,  lopp,  välgörenhet

Because I am a girl

FÖR ATT JAG ÄR EN FLICKA är det inte lika viktigt att jag går i skolan.
FÖR ATT JAG ÄR EN FLICKA slutar jag skolan om jag blir bortgift.
FÖR ATT JAG ÄR EN FLICKA tvingas jag gifta mig med någon som är dubbelt så gammal som jag.
FÖR ATT JAG ÄR EN FLICKA vågar jag inte gå till skolan.
FÖR ATT JAG ÄR EN FLICKA bestämmer andra över min kropp.
FÖR ATT JAG ÄR EN FLICKA bestämmer andra över min framtid.
FÖR ATT JAG ÄR EN FLICKA bestämmer andra över mitt liv.
FÖR ATT JAG ÄR EN FLICKA har jag minst möjligheter att påverka min utveckling, mitt liv och min utbildning.

Flickors rättigheter i många utvecklingsländer är katastrofala när det kommer till t.ex. att kunna utbilda sig. Istället för att ha möjligheten att gå i skolan sköter de hemmet, passar sina småsyskon eller blir själva mammor tidigt. Plan Sverige startar i oktober i år en kampanj – Because I am a girl (klicka på länken för att se ett videoklipp) – där 50 länder deltar i samarbete och som riktar sig till utsatta flickor. Målsättningen med kampanjen är att stärka flickor rättigheter runtom i världen och utbilda varenda flicka”. Närmare bestämt att förbättra livet för:
4 miljoner flickor med tillgång till skola, kompetens, tjänster, delaktighet och skydd.
40 miljoner flickor och pojkar genom program med fokus på genus och jämställdhet mellan könen.
400 miljoner flickor genom politisk förändring.

Tjejmilen har nu inlett ett exklusivt samarbete med Plan och kampanjen ”Because I am a Girl”. Plan kommer att finnas representerade vid nummerlappsutdelningen, längs banan och i målområdet när årets lopp går av stapeln den 1 september.
Du som ska springa Tjejmilen i år kan visa ditt engagemang genom att besöka Plans monter vid nummerlappsutdelningen, hämta ut det fina flickarmbandet och bära det under loppet.

Gå in och gilla Plan Sverige på Facebook så hämtar du ut bandet gratis!

Jag (tillsammans med ett gäng andra bloggare, bl.a. bloggkollegan Mia) kommer att springa Tjejmilen till förmån för Plan Sverige, och det känns verkligen bra att få möjligheten att vara med och sprida budskapet i den här kampanjen som sträcker sig ända fram till 2016. Det känns som ett otroligt stort och tungt arbete som Plan tar sig an nu, och även om vi inte göra allt och hjälpa alla kan alla faktiskt göra någonting. Jag kommer med stolthet att bära bandet och springa mina 10 kilometer för alla utsatta flickor (och pojkar)!

Vilka av er därute kommer att hänga på och bära bandet under loppet den 1 september?

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.