access rehab,  löpning

Springsug

Kvällens föreläsning om Löpningens anatomi med min käre sjukgymnast David Felhendler och Lisa (Blommé) McRae (som sprang en mara under tre timmar innan hon började satsa på löpning ordentligt, och bockar av milen sub 40 alla dagar i veckan) bjöd på en massa bra tips om löpträning, hur du ska springa för att hålla dig skadefri och varför skador uppstår i samband med löpning.

Jag fick höra en hel del som jag redan vet – t.ex. att bålstabiliteten är a och o, att fötterna och deras muskler behöver lite mer uppmärksamhet och att den ultimata stegfrekvensen ligger på 3 steg i sekunden. Men det är en sak att veta saker, och en helt annan att sätta allt i verket och faktiskt göra något med sin kunskap.
Ibland (eh…ganska ofta) kändes det som att jag var huvudpersonen i föreläsningen, men bara när alla eventuella problem och skador som kan uppstå vid felbelastning togs upp, och jag insåg återigen att jag måste fortsätta med min (urtråkiga) stabilitetsträning om jag ska kunna fortsätta att springa rätt och smärtfritt i framtiden. Det är liksom inte bara att sticka ut och springa och tro att man kan tekniken felfritt – löpning är så mycket mer om du inte vill få ont på en rad utsatta ställen i kroppen!

Jag blev väldigt sugen på att hoppa på fortsättningen (den går säkert precis lika bra att köra fristående) nästa helg – en workshop där David och Lisa mer praktiskt går igenom löpteknik och hur man springer mest effektivt och skadefritt. Det är ju märkligt hur lite teknik jag har tränat i mina dagar med tanke på hur mycket jag springer…och jag känner att det måste bli ändring på det nu, en gång för alla. Misstänker att jag har väldigt mycket att lära och att det finns både sekunder, minuter och en massa energi att spara om jag rent tekniskt vet exakt hur mitt löpsteg ska tas…

Tur att jag iallafall har 45 minuter löpskola med just Lisa (bland andra) inbokad på söndag när jag ska ut till Bosön. Blir suget ännu större efter det ska jag på allvar överväga workshopen nästa helg.

Hur mycket tid lägger du på din löpteknik?

3 kommentarer

  • Cilla

    Jag behöver bli bättre när det kommer till tekniken. Jag försöker att jobba med det mer och mer. Kanske för att jag har insett att det verkligen inte bara är att ge sig ut och springa, utan att man behöver springa med rätt teknik för att hålla livet ut. För mig får det komma i små, små steg. Jag tränar bålen mer än tidigare och det har verkligen hjälpt mig. Jag försöker ideligen tänka på att springa bra med fötterna och inte landa på hälen (där tror jag att jag är i hamn). Men jag har mycket mer att jobba på och i höst kommer jag att fokusera mer på teknik än tempo, även om jag faktiskt har som mål att bli en snabbare löpare med tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.