löpning

Progressiv åttatusing

Förutom ett intervallpass (som varierar i karaktär) och ett längre pass (minst 15 km) i veckan försöker jag även få till ett halvlångt pass som ligger någonstans mellan 5 och 10 km. Det här tredje passet är inte planerat in i detalj utan ser lite olika ut från gång till gång, helt beroende på min dagsform och vad jag känner för just den dagen.

Idag valde jag att köra ett progressivt pass på löpbandet. En mil hade jag tänkt, men jag slutade vid 8 km eftersom min alldeles för korta natt (Mumford & Sons på Annexet igårmagiskt!) gjorde att jag kände mig väldigt trött och sliten i kroppen. Jag valde att öka farten varje kilometer, och den åttonde och sista ökade jag sporadiskt för att få till någon typ av spurt.

Km 1 – 12 km/h
Km 2 – 12,2 km/h
Km 3 – 12,4 km/h
Km 4 – 12,6 km/h
Km 5 – 12,8 km/h
Km 6 – 13 km/h
Km 7 – 13,2 km/h
Km 8 – 13,4 – 15,5 km/h – sporadiska ökningar

Ett lagom långt och skönt(?) pass där hjärtat fick jobba bra på slutet, och ökningarna för varje kilometer gör att pannbenet får jobba lite extra. Pannben är bra att ha om man ska springa 42,2 kilometer om 51 dagar.

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Anna - Trend o träning
  11 april, 2013 at 19:00

  Det kommer inte vara några problem Helena! Bra jobbat på löpbandet, själv lunkade jag runt Djurgården i betydligt lugnare tempo.

  • Reply
   Helena
   12 april, 2013 at 07:16

   Lunkpass behövs också…jag kör mitt imorgon! 🙂

 • Reply
  Snabba Fötter
  12 april, 2013 at 01:11

  Progressiva pass är nog det bästa man kan träna om du frågar mig. Jag tycker det känns skonsamt att öka farten efterhand. Det mentala är lätt att få med sig eftersom man börjar lugnt, att det går fort på slutet växer man in i ändå. Kombinationen av fart, skonsamt och ”enkelt” mentalt gör att jag tycker dessa progressiva snabbdistanspassen är kanon! Så bra jobbat Helena!

  • Reply
   Helena
   12 april, 2013 at 07:15

   Tack Snabba Fötter! 😀

 • Reply
  Maria
  12 april, 2013 at 06:27

  Km-intervaller kräver verkligen envishet. Är grymt jobbigt tycker jag.
  Kör du i ett, ingen vila mellan !?
  🙂

  • Reply
   Helena
   12 april, 2013 at 07:15

   Just passet igår var inget intervallpass, så då kör jag ingen vila utan ökar bara för varje kilometer. När jag kör mina tusingar i intervallform vilar jag i regel 1 minut mellan varje tusing.

 • Reply
  Marre
  12 april, 2013 at 09:26

  Wow! Vilka tider du pressar! Bra jobbat!

 • Leave a Reply