Okategoriserade

Kall nacke

Det ser ut att bli en varm historia på lördag för oss som ska springa Stockholm Marathon. Ja, det blir ju varmt för er som ska heja också men ni kan ju alltid fly in i skuggan om solen skulle steka alltför mycket. SMHI verkar inte vara helt överens med sig själva och prognosen pendlar mellan +24 och sol till +18 och växlande molnighet. Konstateras kan dock att det verkar bli varmt, och att det kommer att krävas en insats för att reglera kroppstemperaturen för oss som ska ta oss runt Stockholm ett par varv.

En av mina kunder som jag tränade med idag har jobbat inom sjukvården i snart 35 år, och hon kom med tipset att försöka kyla ned nacken så ofta som möjligt. Precis där kraniet tar slut och själva nacken tar över finns nämligen en punkt som reglerar kroppstemperaturen. Innanför den hittar vi lillhjärnan, och innanför den gömmer sig i sin tur hjärnstammen som har till uppgift att reglera bl.a. hjärtverksamhet, ämnesomsättning och just kroppstemperatur. Den där lilla tvättsvampen vi får med oss på lördag kan det alltså vara läge att badda nacken med lite också, inte bara pannan och resten av ansiktet.

Någon som har fått tipset tidigare?

Bilden lånad här.

3 kommentarer

  • Sara Borg

    Tack för tipset! Det hade jag inte hört tidigare, men jag brukar hälla vatten över huvudet som får rinna ner i nacken när det är riktigt varmt, så kanske har jag tillämpat det där ganska bra ändå.

    Jag känner mig faktiskt lite orolig för det här med värmen. Den kyla som var förra året gjorde att jag sprang snabbt för att få upp nån värme…. Så jag föredrar nog nästan det framför strålande sol?!

  • Bibi

    stämmer verkligen inte, om du ska kyla ner den så måste det vara minusgrader för du ska kunna nå din cirkulation och huvudet har en micro och macro cirkulation som bestämmer temp. på bla. hjärnan vilket är ett vitalt organ som vi alla vet är vääääldigt känsligt för snabba temp förändringar och därefter är väldigt skyddat för just precis om du skulle hamna i kallt vatten så tar det ett tag innan det når in till benet och påverkar kroppen som i sin tur hamnar i shock det vill man ju inte. Men det som kan stimuleras är Nervus Vagus och oftast gör att man blir piggare och hjärtat kan slå lite snabbare. används oftast om man är trött eller för varm så kan man kyla ner nacken och i sin tur stimulerar nerven (som ligger i nack-partiet).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.