Okategoriserade,  Plan Sverige

Julen – låt den bli din egen

Det är så vansinnigt mycket tjat från alla håll och kanter inför jul – ”ät det här”, ”ät inte det här”, ”njut av julbordet utan att gå upp i vikt”. Jag stänger som vanligt av både ögon och öron för kvällspressen – om möjligt mer än vanligt nu inför helgerna – och jag förstår verkligen att folk blir förvirrade, stressade och inte vet varken ut eller in i slutändan av alla ”kostråd”.

Som jag brukar säga – det är inte vad du äter mellan jul och nyår som är viktigt, utan vad du äter mellan nyår och jul. Med andra ord – njut av julen. Om njuta för dig är att äta från alla fat – gör det. Om det är att bara äta grönkål – gör det. Om det är att äta ett helt lager i Aladdin-asken – gör det. Om det är att springa en halvmara på julafton – för guds skull, gör det! Det finns inget rätt eller fel, det enda som finns är din egen känsla och dina egna prioriteringar – allt annat är oväsentligt.

För mig innebär julen en massa extra sömn och vila. Mat och dryck som går långt utanför mina vardagsvanor. Julgodis. Lussekatt innan maten. Glögg. Julmust. Förmodligen en extra chokladbit efter julbordet trots att jag egentligen sedan länge är mätt. Och det obligatoriska och fantastiskt osköna illamåendet av allt socker som min kropp inte är van vid Men det innebär också träning – för att jag vill och för att min kropp mår bra av det – inte för att någon tidning har skrivit att jag ska.
Den innebär dock framför allt familj, kärlek, extra mycket kramar, mys, raggsockor och en rafflande syskonlagmatch i Trivial Pursuit som går av stapeln på julaftons kväll. NJUTNING i sin renaste form, enligt mig. Kanske inte enligt dig.

Släpp alla meningslösa måsten, var tacksam för allt du har (och skänk en tanke till alla som inte har det) och passa på att göra upp eld med varenda kvällstidning. Ha en underbart god och skön jul, låt den bli precis det du vill.

IMG_3484

IMG_3487

Idag unnade jag mig en timmes iskall ljusterapi med lillebror – god jul Helena.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.