Okategoriserade,  outdoorstories

44 kilometer runt Orsasjön

Igår fick jag ett extremt sug efter att trötta ut kroppen ordentligt, ni vet den där tröttheten som bara kommer av att vara ute i friska luften och röra på sig i flera timmar. Sagt och gjort – imorse packade jag ryggsäcken med kaffe, bananbröd, bovetefrallor och vatten. Målet: Orsasjön runt. Distans: oklart, men någonstans runt 40-45 km.

Jag gav mig iväg från Mora strax efter 07.30 efter en grötfrukost med havregryn blandade med kokosolja och toppade med mammas nykokta rabarberkräm. Det småregnade lite i starten men ju längre morgonen gick, desto klarare och varmare blev det ute.

När jag hade passerat Orsa och efter 22 kilometer bestående mestadels av asfaltsvägar, men också av en lång bit järnväg (inte den normala rutten…) och en genväg som blev en senväg (över en dyblöt myr, genom en helt ospårad skog och genom en lerig kohage där bonden stod en bit bort och varningstutade med sin traktor) kom jag fram till Bäcka herrgård där jag åt lunch och drack termoskaffe (bästa kaffet!).

Bilvägen blev min säkerhet en ganska lång bit efter vilsepromenaden, lite tråkigt men väldigt tryggt. Efter de två största byarna på den västra sidan om sjön, Våmhus och Bonäs (ansedd som Europas längsta ”radby” – en by där gårdarna ligger på rad längs en bygata), vågade jag mig dock ner på en skogsväg igen, och det gick vägen även om jag trodde att varenda litet hundspår kom från vargar (jo, det finns en och annan i krokarna…).

Efter 38 km hittade jag ett träd att vila mig mot en stund och jag drack återigen världens godaste kaffe och åt en bit bananbröd. Kroppen otippat pigg trots att det var längesen jag gick såhär långa sträckor, även om höger vad började bli trött och lite grinig. Jag visste dock att jag ”bara” hade en timme kvar hem så det var bara att trampa på.

Efter 7 timmar och 22 minuter effektiv tid (+ någon timme för lunch och fika) och 44,15 kilometers vandring kom jag äntligen hem till mamma. Hon välkomnade med en kram, stuvade makaroner och falukorv från bästa Siljans Chark. Riktig nostalgimat och helt underbart gott efter en arbetsdag till fots! Mitt uppdrag att göra kroppen trött lyckades och hela jag ler inombords.

IMG_6914 IMG_6916 IMG_6939 IMG_6940 IMG_6941 IMG_6944 IMG_6963Skärmavbild 2015-07-20 kl. 17.43.55

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.