Okategoriserade

It’s over…

Ni som har följt mig ett tag här vet att socker inte hör till mina favoritingredienser i livet. Tillsatt socker i livsmedel går bort och godis, glass, kakor och annat fullständigt onödigt har i 99 fall av 100 ingen plats i min kostcirkel. När folk har brottats med nyårslöften om att sluta med det vita giftet har jag lutat mig tillbaka och tänkt att det är skönt att ha annat än raffinerat sackaros att fokusera på. Fram till i somras, that is.

Den här sommaren har nämligen inte varit som någon annan sommar. Den nästan totala träningsvilan har ju som ni vet varit ett faktum, och i och med den smög sig en katastrofal kosthållning inpå livet. Min annars så intelligenta hjärna kopplades ur helt och jag bara lät mig själv få vara. Där och då och helt utan pekpinnar. Tyvärr är det ju inte lika lätt att gå tillbaka till en normal kost igen som det är att halka bort från den…eller i klarspråk; sockret har blivit en oönskade vän som hänger efter mig som en elak skugga, jag har en känsla av att det flyter sirap i mina ådror och kroppen mår inte som den ska. Jag äter en massa j*vla skit utan att tänka på det och det har satt sina spår.
Jag började fila på en plan igår kväll, och droppen som fick sockerbägaren att rinna kom imorse när jag ställde mig på vågen på jobbet. Jag använder väldigt sällan just vågen som mätverktyg, men efter alla år vet jag att min må-bra-vikt ligger runt 57-58 kilo…en vikt som jag kände att jag är rätt långt ifrån nu, något som visade sig vara mer än rätt. 63,6 kilo är all time high och nu är det slut. Eftersom det onda sockret är det enda som avviker från min tidigare kost är det det som ska klippas bort NU…för hur j*vla gott är det egentligen!?

Said and done. Fram till jul ska jag inte stoppa i mig något av följande:
godis
glass
kakor
bullar
bakelser
tårtor
övriga bakverk
läsk
Ja, och såklart inget annat livsmedel med tillsatt socker (fruktyoghurtar, sylt, saft, marmelad osv…) heller, men det blir inget problem eftersom jag inte har halkat dit på det än. Nolltolerans, punkt slut, och jag fullständigt jublar över beslutet. Ett beslut är nämligen en ny verklighet och jag vet att just den här verkligheten kommer att få mig att må så bra som jag är värd.

Någon som vill hänga på?

Ett storstilat avslut igår. Min favoritglass är nu ett minne blott.
ADIOS!

18 kommentarer

 • Ann

  Jag har ju redan utlyst godisstopp fram till jul, men glass kommer jag fortsätta med. Livet är för kort för att inte äta glass typ en gång i veckan kanske ;-). Kram och ”lycka till” till oss båda, men jag tror inte att det blir så svårt för nån av oss egentligen.

 • Erika

  Jag är nästan på 🙂 Efter sommaren har jag en liknande plan men med ett undantag, en dag i veckan är fika eller glass ok. (Gillar inte chips eller godis nåt värst…) Jag har inte märkt några hälso- eller viktförändringar jag vill bara inte äta.. så mycket vitt gift som du kallade det 🙂 Tillsatt socker i mat går som vanligt VERKLIGEN bort!

  Lustigt apropå det hur vila och socker verkar hänga ihop. Borde vara tvärt om ju. Men ju bättre jag tränar desto bättre äter jag och tvärt om.

 • Lisa

  Jag är med! Behöver verkligen få ordning på sötsakerna.. äter inget godis (nyårslöfte som jag faktiskt lyckats hålla hittills), men äter istället lite för mkt glass och andra godsaker.

 • Angelica

  Du är så duktig så du klarar det alltid. Jag ska dra ner på socker jag med, men helt kommer bli lite omöjligt. Har en liten där inne som vill ha choklad varje dag, men det får den inte =)

 • Marre

  Oj, oj. Ja, varför inte. Det kommer att bli toksvårt och jag kommer att lägga mig lite ”snällare” än du men inget godis, läsk, glass, bullar, chips hemmavid till att börja med. Måste ju börja någonstans. 🙂

 • Annica

  TACK Helena! Det här inlägget behövde jag 🙂 Jag är på!! Vet också att jag mår så mycket bättre, men behövde en liten puff på den här fronten…Jag brukar dock ha som undantag att om jag blir bjuden på glass eller så till efterrätt hos någon så är det okej, men inte annars. Hur gör du med efterrätter?

 • Anna

  Jag tänkte köra tvärt om, snart är vintern här och man behöver lite extra isolering…=) När dåliga vanor fått fästa i ens liv är de svåra att utrota. Jag bestämde mig förra året i november för att få fason på livet, som vanligt börjar jag extremt med att i 8 veckor fasta 24 timmar i veckan. Mycket bra resultat på att känna skillnad på när man är hungrig eller sugen eller bara är trött på livet.

 • M

  Jag förstår dilemmat och även jag har rört mig över min viktgräns denna sommaren. Nu ska även jag tillbaka ner igen men i mitt fall måste det ske samtidigt som jag fortfarande får njuta av allt onyttigt som jag inte kan avstå. Det har gått förut och kommer att gå igen 🙂

 • Ellinor

  Oh, jag skulle så gärna och VILL så gärna, men jag är allt för svag för lockelsen av små bakverk och CHOKLAD. Det andra är inga problem, det skulle jag lätt klara mig utan (och gör i stor utsträckning redan). Men så många år i mitt liv har kretsat kring mat och jag känner att förbud inte är någonting som funkar för mig. Däremot tror jag på en balanserad kost. Jag måste få njuta av dessa onyttigheter emellanåt (ibland lite för ofta) men jag känner inte att jag ligger i någon riskzon så jag kör på 🙂
  Kram

 • Anna

  Vad roligt Helena. Jag och Jon bestämde oss för precis samma sak den 24e Augusti. Hittils känns det bra men jag var himla sugen på äppelpaj igår. Lycka till till oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.