löpning

Cooooore…*

Ni vet, *bålstabilitet. Med andra ord den superviktiga korsetten som håller överkroppen stadig och på plats och dessutom motverkar diverse krämpor i rygg, höfter och ben. Detta gäller såklart i all typ av träning men inte minst när det kommer till min favoritsyssla när vi pratar träning – löpning. Utan bålstabilitet kommer över – och felbelastningsskadorna som ett brev på posten – fråga mig, jag vet – och därför är det verkligen otroligt viktigt att fokusera på just träningen av kroppens mittpunkt.

Jag kan inte säga att coreträning är min favorit direkt, och därför har jag i alla år slarvat med den…faktiskt nästan fram tills jag träffade min nuvarande sjukgymnast för ett knappt år sen(!) och han en gång för alla belyste vikten av stabilitetsträningen för att undvika att jag skulle få tillbaka alla mina konstiga benkrämpor som jag har haft genom åren i samband med min löpning.
Stabilitetsträning lades till träningsschemat och mina problem försvann…och när problemen försvann glömde (läs: förträngde) jag stabilitetsträningen och….ja, gissa – problemen kom tillbaka.
Just nu kan jag väl säga att jag liksom är i en fas som ligger precis efter en period när jag liksom har glömt den där coren igen. Och ja, ni fattar ju själva…nu gör det denna gång ont i höger knäveck/vad när jag springer – och som jag vill springa nu i vårvädret! Men, jag får inte för (kloka) sjukgymnasten.

Så igår fick jag hoppa över en 30 kilometersrunda tillsammans med Anna och hennes vänner, ta en långpromenad istället och bestämma mig för att nu j*vlar ska jag en gång för alla bli stark och stabil i min bål…varpå jag idag efter ett par kilometer crosstrainer (inte som att springa, men nästan….och framför allt smärtfritt) och några övningar för rygg och axlar gick loss på ett par plankor och en stund på foamrollern (som uppenbarligen Sara, Kenth och Anna också gillar(?)!). Det är inte helt lätt att ligga på den där rackaren och lyfta både ben och armar från marken kan jag lova…och verkligen inte att försöka föreviga hela kalaset samtidigt. 🙂

Hur mycket fokus lägger du på din bålstabilitet?

 

14 kommentarer

 • Ellen

  Med livets första ryggskott pågående får jag också bita i det sura äpplet snarast och lägga mer tid på core-träning… 🙁 Heja dig så länge!

 • Jojohanna

  Inte en tusendel mot vad jag gjorde när jag tävlade i gymnastik. Kanske dags att köra lite hard core (he he) gympaträning igen. Fruktansvärt effektivt.

  Kör hårt! Och lagom.

 • Daniel.N

  Det behöver inte vara tråkigt .Har haft Jose Nunez som pt i snart 2år, han hittar på helt galna core övningar specifikt för min löpning och nu även cykling grymt kul..

 • soffan

  Även jag körde alldeles för lite troligtvis, tills jag började köra CXWORX. Nu får jag visst betalt för att träna core, OCH det är galet roligt samtidigt=WIN 😀 !

 • Camilla

  Alldeles för lite, väl medveten om att ja skulle behöva stärka den mer – och fick det dessutom påpekat i helgen. Jag tycker de e lite tråkigt med massa plankor – men får nog se till att ta tag i detta nu. Tack för påminnelsen!

 • Ellinor

  Jag går på rena core-pass två gånger i veckan och en hel del fokus på detta viktiga centrum läggs även på andra pass. Jag gillar det faktiskt och märker vilken skillnad det gör!
  Kram

 • ida

  Jag försöker att göra så mycket som möjligt. Just nu gör jag 9 minuter plankan varje dag, både vanlig och sidoplankan. Men jag vet hur lätt man ”råkar” glömma bort den där väldigt viktiga bålträningen…

 • Ann

  Åh jag är faktiskt rätt så duktig där…till och från. Det blir iallafall minst ett pass med rejäla plankor/vecka och jag känner verkligen att det gör skillnad för liksom hela kroppsorken i löpsammanhang. Sen är det ett faktum att det gör ont här och var ibland ändå, så det så.
  Kör core ordentligt nu för sjutton, PT och grym löpare och allt!!

 • Ebba

  Jag lägger ner ganska mycket tid på det. Jag går minst 1 gång i vecka på core-pass på gymmet. Sen tränar jag styrka med mina gymnaster (minst 2 gånger i veckan) och då är det bålstab så musklerna bränner! Många tycker att bålstab-musklerna är passé, men de har så fel! Bålstab är de viktigaste musklerna kroppen har!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.