löpning,  träning

Planering?

Jag är, som många som känner mig redan vet, en planerande människa som gillar att ha koll på saker och ting. Stenkoll, that is.
När det kommer till träningen har jag dock blivit precis tvärtom. Min inplanerade träningstid i kalendern har blivit lite av min fristad under dagen, och den är helt vigd till att läggas på den form av träning jag känner för just då. Är jag sugen på att springa så springer jag, och känner jag för att träna sönder mina armar och axlar så gör jag det.
Jag vet inte om det är att jag ägnar halva min vakna tid åt att planera, strukturera och genomföra träningspass åt mina kunder som gör att jag gillar att bara freestyla när det kommer till min egen träning, eller om det helt enkelt är så att jag bara är en extremt rastlös person som helt enkelt blir uttråkad av ett träningsschema.

Mitt främsta mål året runt med min träning är att må bra, hålla mig frisk och att känna mig stark och pigg, och jag tror att det är just det som gör att jag sällan har någon utstakad träningsplan som jag slaviskt följer. Sen dyker det ju upp en del utmaningar och mindre mål längs vägen, och då får jag ju såklart skärpa mig och planera lite mer. Mitt andra Stockholm Marathon ligger ju t.ex. i horisonten och lurar, och en mara springer man ju inte bara sådär utan någon form av planering, det förstår ju alla.

Utan att planera för mycket försöker jag dock att se till att få in två styrkepass i veckan, annars tenderar jag att bara springa, springa, springa och springa…och jag vet ju att om jag gör det under för lång tid och hoppar över det där andra så kommer jag snart att få ägna mig åt ofrivillig löparvila. Been there, done that. Jag är däremot inte så noga när de där styrkepassen ligger, bara de blir av.
Idag hade jag tänkt att köra veckans andra styrkepass, men under uppvärmningen på löpbandet kände jag att det visst var en dag när benen ville springa istället och att min lätta huvudvärk inte skulle orka med någon styrketräning just idag, så det fick bli ändrade planer. Inte vad jag hade tänkt, men resultatet blev förmodligen en mycket gladare och nöjdare Helena, och veckan är som tur inte slut ännu så tid för det där överkroppspasset kommer garanterat att finnas. Jag spenderar ju som tur är hela dagarna på ett gym!

Hur gör ni – planerar ni eller kör ni på känsla? Eller lyckas ni kombinera de två?

Ibland blir uppvärmningen något annat.

 

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.