böcker,  bokrecensioner,  boktips

Viktig

På kvällen poppade jag och Camilla popcorn på spisen. Nu känner jag mig jättefet och äcklig. Jag måste skärpa mig. Får inte hålla på så här, då blir jag inte smal. Jag får ta det lugnt med ätandet resten av veckan. Det är en sak att äta popcorn på helgen, men jag ska absolut inte äta det en helt vanlig onsdag, då är jag snart tillbaka i mina gamla vanor igen.

I vintras kom Terese Alvéns bok VIKTIG: från matmissbrukare till träningsförebild ut, och nu har jag äntligen läst den. Det är en mycket intressant men otroligt skrämmande historia om Terese och hennes väg från en vanlig tränande tjej till näst intill dödligt sjuk i anorexia, och den en hårda kampen mot alla hjärnspöken att komma tillbaka till ett normalt liv igen.

Jag blev otroligt tagen av Terese bok, det är ett viktigt och tabubelagt ämne hon tar upp och hon ska verkligen ha en stor eloge för hur hon helt ohämmat öppnar upp sitt tidigare liv och berättar om sjukdomen. Bitvis brände tårarna bakom ögonlocken, och jag insåg hur lätt det är att hamna i det helvete hon befann sig i. Som aerobics-knarkande 14-åring i en lokal där gymkillarna åt ris och tonfisk till lunch varje dag hade det lika gärna kunnat vara jag.

Alla borde läsa den här boken och sprida den vidare – många tjejer (och en och annan kille också såklart) mår väldigt dåligt där ute och behandlar inte sin kropp med den respekt den är värd. Anorexia är en vidrig sjukdom som släcker liv om den inte stoppas, och kan vi alla påverka de unga tjejerna i vår omgivning på ett positivt sätt åt andra hållet kan vi faktiskt rädda liv. Öppna ögonen, prata mer och lämna inte dessa stackars tjejer ensamma i sin förvrängda och sjuka värld.

3 kommentarer

 • EmmaS

  Håller helt med dig, det är en jätteviktig bok! Vill dock säga en sak som jag tycker att det är superviktigt att du som PT tänker på: det är inte ”en och annan kille” som får ätstörningar!!! Och det handlar inte bara om unga tjejer, som man får intrycket av när man läser ditt inlägg. Den grupp som ökar absolut mest och, värst av allt, ofta är helt osynliggjorda är just KILLAR!

  Jag har själv en tonårsson som är drabbad. Han kommer inte in på de offentliga ätstörningsklinikerna eftersom han har för högt BMI och för låga anorexiapoäng. Måtten är skapade efter tjejer och som, många unga killar, har han framför allt en träningsstörning. Han svälter sig inte, men han hade tränat 3-4 timmar om dagen när han (precis som Terese) kom hem från USA. När vi till slut fick privat vård hade han 2-3% kroppsfett, njurarna hade slutat fungera och han var nästan döende. Då hade de på vårdcentralen just skickat hem oss och sagt att det inte var någon fara, eftersom hans BMI var tillräckligt högt.

  De ser inte killarna. Ingen ser killarna med ätstörning. Och det gör det inte bara livsfarligt, utan också extra skamligt för alla killar som drabbas.

  Tänk på det, särskilt du som arbetar med träning!!! Det är inte ”en och annan” kille som drabbas, utan killar är den absolut snabbast växande gruppen!

  • Helena

   Tack för att du informerar mig Emma! Självklart förstår jag att det är killar som drabbas, men jag visste faktiskt inte att de ökar mest nu.
   Vad skönt att höra att din son är på bättringsvägen – tack för att du delar med dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.