löpning,  lopp

Träningsfokus

Alltid när hösten börjar smyga sig på funderar jag över det här med träningsfokus och nya mål med mina svettiga träningstimmar. Oftast tränar jag faktiskt inte mot något uttalat mål, annat än mina lopp som jag för det mesta har inbokade framåt i tiden. Jag ser dock mina lopp mer som en (oftast rätt spontan) belöning för min träning, inte som ett långsiktigt träningsmål som jag blint strävar mot. När loppet närmar sig kickar dock adrenalinet in, och då är det blodigt allvar och en väldigt viktig tävling mot mig själv…men det är en annan historia. Ibland undrar jag dock vad som skulle hända om jag kunde hålla uppe det där tävlingstänket redan från början…då kanske jag hade fokuserat bättre på alla små delar i min träning – som den tråkiga stabillitetsträningen t.ex – och då hade jag förmodligen lyckats bättre när det är dags att prestera på allvar. Men men, även solen har som bekant fläckar och jag får nog inse att jag aldrig blir någon Lantto. Maken till träningsfokus hos en icke elitidrottare får man leta efter…imponerande!

Hur som helst. Just nu ligger mitt största fokus 24 dagar framåt i tiden, när det är dags för halvmaran. Tre år sedan jag sprang senast och jag hade verkligen inte tänkt att springa i år, men i somras när en förkylning satte stopp för min Jubileumsmara anmälde jag mig som plåster på såren. Jag skulle så gärna vilja slå mitt personbästa, men rimligheten i att jag skulle kunna hålla en snittfart på 4.36 i 21 kilometer är obefintlig. Jag har inte tränat lika mycket som jag hade gjort då, och jag är helt enkelt inte lika stark löpare. Punkt. Ändå ser jag fram emot loppet något vansinnigt och det ska bli hur kul som helst att se vad kroppen går för när det är dags!

Först ska jag dock klara av Tjejmilen med ett gäng andra bloggare som alla springer för Plan Sverige, och det ska bli jättekul! Har fortfarande ingen aning om jag kommer att testa formen ordentligt och gå för personbästa (som Anna), eller om jag ska se det som en ”kul grej” och bara jogga igenom. Det sistnämnda har väl aldrig hänt i mitt snart 33-åriga liv, så egentligen tror jag väl inte ens på det själv.

Är det någon av som har något av loppen som träningsmål?

5 kommentarer

 • Ellinor

  Intressant att du tar upp just det här med träningsmål just idag. Jag och min bror hade en lång diskussion om just detta under gårdagskvällen. Det senaste året har jag ”bara” tränat för att det är roligt och för att det får mig att må bra. Detta är en grund och förutsättning bra som någon, men jag känner att jag skulle vilja träna mer resultatinriktat, att kunna mäta min utveckling på något vis. Dock är jag inte särskilt intresserad av kroppsvikt och den typen, varpå vi diskuterade vilka andra typer av mål man kan tänkas ha. Min löpning har jag lagt lite åt sidan för tillfället, men kanske har du andra bra förslag på bra träningsmål? Är tacksam för alla tips och inspiration jag kan få!
  Kram

 • coyntha

  Hej fina du!
  Vet du om man få köpa en startplats för Tjejmilen? Kanske genom er?
  Det vore kul och springa loppet och träffa er och hjlpa för en bra sak.
  kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.