detox

Omvärdering

Hela dagen har jag gått runt och funderat över om jag inte håller på att jobba emot mig själv lite. Jag har helt ärligt lite svårt att pussla ihop vissa av mina egna beslut och få ut något vettigt av dem för tillfället.
Å ena sidan lovar jag mig själv att jag ska vara mera jag under 2013, med allt vad det innebär. Å andra sidan bestämmer jag mig för att ge mig in i en ganska hård detox som jag av erfarenhet vet mjölkar ur all min energi och gör så att jag inte orkar göra mer än att jobba och sova – vilket inte är särskilt mycket Helena.

Visst, min detox kommer ju inte att pågå hela året, men jag har verkligen inte gillat versionen av mig själv som jag har levt med i tre dagar nu. Trött, seg, frusen, omotiverad och med noll och ingen energi alls att träna. Att jobba med kunder har varit en psykisk terror eftersom jag har fått se dem kämpa och svettas men inte haft någon ork alls att göra det själv.
Jag började tänka över hur jag lever resten av året, och hur ”illa” det verkligen är. Jag kom fram till att jag under veckorna lever väldigt likt en smärre detox-kur (inte min hårda och extremt energilåga) mest jämt, bortsett från att jag dricker lite för mycket kaffe och att det på helgerna oftast slinker ner ett glas vin eller två. Socker och annat skräp stoppar jag i det närmaste aldrig i mig, rött kött äter jag väldigt sällan och gluten och laktos är mer eller mindre uteslutet sedan länge.

När jag kom hem från jobbet hade jag dessutom fått en kommentar av Petra på mitt inlägg imorse:
”Du vet att en för strikt detox men för lågt kcal-intag gör att kroppen tar energi ur fettdepåer och alltså frigör gifter som lagrats där i ett tempo som kroppen inte orkar ta hand om. Alltså motsatt effekt till vad man önskar. Detoxa tycker jag att man ska göra 365 dagar per år. Dvs ge kroppen sådant som är bra, dra ner på sådant som är dåligt. Resten sköter kroppen själv.”
Petra är en mycket påläst och klok människa, och efter 5 kilometer lätt kvällslöpning med  hennes ord invävda i mina tidigare tankar från dagen och mitt sunda förnuft kom jag fram till ett beslut. 

Beslutet är att jag kommer att frångå min extrema detox redan imorgon, efter tre dygn. Jag kommer att gå tillbaka till min normala kost, men med vissa förhållningsregler som jag ska peta in.
° Dra ner på kaffet. Jag dricker vanligtvis minst 5 koppar om dagen i veckorna – onödigt.
° Fortsätta vara restriktiv med saltet och bara använda mitt favorit-örtsalt så långt det är möjligt.
° Undvika frukt, eftersom min mage mår sk*t av det.
° Dra ner på mjölkprodukterna, och de jag äter ska självklart även i fortsättningen vara laktosfria.
° Undvika gluten, precis som jag gör nu.

Jag kommer dessutom att fortsätta ta några av de tillskotten från Holistic som jag gillar, bl.a. Cellenzym och LactoVital. Under januari kommer jag också att fortsätta att dricka en morgondrink med UltraDetox, och fungerar det bra och jag mår bra av det så fortsätter jag.

Det känns skönt att jag har bestämt mig, och jag är glad över att min annars så starka och ibland dumdristiga envishet är besegrad för en god sak. Den enda anledningen till att fortsätta min detox är som jag ser det för utmaningens skull, för att se om jag skulle orka hålla ut…men det känns ju helt meningslöst med tanke på att jag redan har gjort det en gång. Nej, imorgon är det jag som tankar tillbaka lite bra energi i kroppen och kastar mig ut i gymmet!

Det här kommer jag fortsätta med…men inte bara.

14 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.