detox

Omvärdering

Hela dagen har jag gått runt och funderat över om jag inte håller på att jobba emot mig själv lite. Jag har helt ärligt lite svårt att pussla ihop vissa av mina egna beslut och få ut något vettigt av dem för tillfället.
Å ena sidan lovar jag mig själv att jag ska vara mera jag under 2013, med allt vad det innebär. Å andra sidan bestämmer jag mig för att ge mig in i en ganska hård detox som jag av erfarenhet vet mjölkar ur all min energi och gör så att jag inte orkar göra mer än att jobba och sova – vilket inte är särskilt mycket Helena.

Visst, min detox kommer ju inte att pågå hela året, men jag har verkligen inte gillat versionen av mig själv som jag har levt med i tre dagar nu. Trött, seg, frusen, omotiverad och med noll och ingen energi alls att träna. Att jobba med kunder har varit en psykisk terror eftersom jag har fått se dem kämpa och svettas men inte haft någon ork alls att göra det själv.
Jag började tänka över hur jag lever resten av året, och hur ”illa” det verkligen är. Jag kom fram till att jag under veckorna lever väldigt likt en smärre detox-kur (inte min hårda och extremt energilåga) mest jämt, bortsett från att jag dricker lite för mycket kaffe och att det på helgerna oftast slinker ner ett glas vin eller två. Socker och annat skräp stoppar jag i det närmaste aldrig i mig, rött kött äter jag väldigt sällan och gluten och laktos är mer eller mindre uteslutet sedan länge.

När jag kom hem från jobbet hade jag dessutom fått en kommentar av Petra på mitt inlägg imorse:
”Du vet att en för strikt detox men för lågt kcal-intag gör att kroppen tar energi ur fettdepåer och alltså frigör gifter som lagrats där i ett tempo som kroppen inte orkar ta hand om. Alltså motsatt effekt till vad man önskar. Detoxa tycker jag att man ska göra 365 dagar per år. Dvs ge kroppen sådant som är bra, dra ner på sådant som är dåligt. Resten sköter kroppen själv.”
Petra är en mycket påläst och klok människa, och efter 5 kilometer lätt kvällslöpning med  hennes ord invävda i mina tidigare tankar från dagen och mitt sunda förnuft kom jag fram till ett beslut. 

Beslutet är att jag kommer att frångå min extrema detox redan imorgon, efter tre dygn. Jag kommer att gå tillbaka till min normala kost, men med vissa förhållningsregler som jag ska peta in.
° Dra ner på kaffet. Jag dricker vanligtvis minst 5 koppar om dagen i veckorna – onödigt.
° Fortsätta vara restriktiv med saltet och bara använda mitt favorit-örtsalt så långt det är möjligt.
° Undvika frukt, eftersom min mage mår sk*t av det.
° Dra ner på mjölkprodukterna, och de jag äter ska självklart även i fortsättningen vara laktosfria.
° Undvika gluten, precis som jag gör nu.

Jag kommer dessutom att fortsätta ta några av de tillskotten från Holistic som jag gillar, bl.a. Cellenzym och LactoVital. Under januari kommer jag också att fortsätta att dricka en morgondrink med UltraDetox, och fungerar det bra och jag mår bra av det så fortsätter jag.

Det känns skönt att jag har bestämt mig, och jag är glad över att min annars så starka och ibland dumdristiga envishet är besegrad för en god sak. Den enda anledningen till att fortsätta min detox är som jag ser det för utmaningens skull, för att se om jag skulle orka hålla ut…men det känns ju helt meningslöst med tanke på att jag redan har gjort det en gång. Nej, imorgon är det jag som tankar tillbaka lite bra energi i kroppen och kastar mig ut i gymmet!

Det här kommer jag fortsätta med…men inte bara.

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Sara
  3 januari, 2013 at 19:52

  jag vet att erfarenhet att det nästan är en större tröskel att ångra sig – men låter väldigt förnuftigt att du gjorde det. särskilt som du äter bra och rent ändå – finns liksom inget skäl att detoxa då. 🙂 krampårä!

  • Reply
   Helena
   3 januari, 2013 at 20:35

   Check på den. Ångra sig är hårt.

 • Reply
  oroshjärta
  3 januari, 2013 at 20:34

  <3

 • Reply
  Sofie
  3 januari, 2013 at 20:37

  Bra beslut! Mycket bra till och med. Heja dig!

 • Reply
  Jane
  3 januari, 2013 at 21:01

  Jag stödjer ditt beslut HELT. Pepp! Och pluspoäng till Petra!

 • Reply
  Uppochhoppa
  3 januari, 2013 at 21:06

  Jag minns dun förra detox och fattade aldrig grejen då. Om du dessutom redan äter bra, varför ge sig ner i en spiral utan energi? Tycker din omvärdering verkar klok!

 • Reply
  soffan
  3 januari, 2013 at 21:42

  Klok tjej, bra beslut finis!

 • Reply
  Rund är också en form!
  4 januari, 2013 at 11:37

  Jag har aldrig detoxat, men det låter inte hälsosamt att göra det så intensivt. Tycker det låter mycket klokt att köra på en längre period men att istället fokusera på BRA råvaror, så du kan känna dig pigg, glad och träna som du vill. Lycka till. 🙂

 • Reply
  Jessica
  4 januari, 2013 at 12:07

  Skönt och klokt beslut! Heja dig!

 • Reply
  Petra Axlund Stegman
  4 januari, 2013 at 14:39

  Glad att jag kunde hjälpa till! Men se det inte som att du har ångrat dig. Du har tänkt igenom, utvärderat och tagit ett KLOKT beslut. Tänk vad ofantligt trist om man aldrig fick ångra sig. Och tänk så dum man skulle vara om man tyckte exakt samma som man gjorde för tio år sedan. Detox för mig handlar aldrig om att vara strikt eller äta så lite att man blir orkeslös och trött. Det är svält. Detox betyder ju att rensa ur gifter, och som jag kommenterade igår är det ju så att kroppen lagrar gifter i fettdepåerna och detoxar på låg kcal-mängd tvingas kroppen ta energi från dessa depåer och gifterna släpps alltså ut i ett tempo som kroppens egna reningsverk inte orkar ta hand om. Man blir alltså till en gående giftbomb. Den bästa detoxen är att ta bort sånt som är dåligt och påfrestar kroppen – och istället lägga till sådant som är bra och boostar immunförsvaret. Tänk inte vad du inte får äta utan på allt du får äta. Bort med socker, transfett och tillsatsmat. Dra ner på kaffe, sprit, kött, gluten och mejeri. Och öka frukt, grönt, fullkorn och vatten. Green & Clean! ♥

  • Reply
   Helena
   4 januari, 2013 at 16:10

   Tack Petra, det känns fantastiskt skönt! Socker, tillsatsmat och transfetter äter jag aldrig så jag känner mig rätt safe. Så underbart att energin är tillbaka! Tack igen för din kloka ord!

 • Reply
  Malin
  7 januari, 2013 at 14:56

  Bra beslut 😉 Du som äter så bra som du gör till vardags behöver troligtvis ”bara” kör lite extra rent + typ Ultradetox så mår magen finfint 🙂

 • Reply
  Never had much faith in love or miracles… « För det är så jag rullar…
  8 januari, 2013 at 08:52

  […] det är ett aktivt val att faktiskt vila och lyssna på kroppen också. Och 2013 är året då vi lyssnar på kroppen ännu mer – och eftersom jag har en helt oplanerad helg framför mig med alla möjligheter […]

 • Leave a Reply